Vesti
08.10.2019. 14:49
R. E.

TRILATERALA U PALATI SRBIJE: Vučić dočekao Erdogana i članove Predsedništva BiH

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, čiji je domaćin bio predsednik Aleksandar Vučić, završen je oko 14.30 sati, a dve glavne poruke koje su sa njega poslate su potreba za očuvanjem mira i infrastrukturnim povezivanjem.

Nakon zajedničkog razgovora predsednika sve tri države, koji je potrajao oko sat i po, Vučić je rekao je da je zadovoljan sastankom, uz zahvalnost Erdoganu na stabilizujućoj ulozi na Balkanu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

"Za nas je danas važan dan, jer smo mi završili svu papirologiju kada je reč o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, zatvorili smo finansiranje... Most preko Save ćemo finansirati potpuno sami, a put će preko Bijeljine ići do Tuzle", naveo je Vučić.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je zadovoljan skupom, kao i da će se predstavnici sve tri zemlje sastajati i u budućnosti.

"Zainteresovani smo da nastavimo ovakva okupljanja. Najvažnija poenta današnjeg skupa je što se razmišlja o celom regionu. Problemi sa vladom u BiH moraju da se reše, jer se drugačije ne može nastaviti sa poslovima", kazao je Erdogan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Naveo je i da se dosta razgovaralo o putnoj infrastrukturi, i da veruje da bi to moglo da spoji Srbiju i BiH.

"Uvek kažem da su putevi sinonim sa civilizacijom, oni imaju uticaj na stanovništvo, a sprečavaju i odlazak ljudi koji neće morati da odlaze iz regiona", istakao je Erdogan.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je skup bio koristan, da se razgovaralo o raznim temama, kao i da su dogovoreni susreti trilaterale, sledeće godine u BiH, a zatim i u Turskoj.

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske počeo je nešto posle 13 sati u Palati Srbija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Učesnike samita dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prvi su stigli članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, nakon kojih je pristigao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Učesnici su se odmah zaputili na sastanak iza zatvorenih vrata, nakon čega je planirano da će krenuti put Sremske Rače i Kuzmina gde će na svečanoj ceremoniji biti položen kamen-temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve