Počela vakcinacija građana koji su se prijavili putem eUprave

Počela vakcinacija građana koji su se prijavili putem eUprave

Foto: Shutterstock


Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala eUprava, počela je danas u Beogradu.

U Domu zdravlja Novi Beograd, među prvima je vakcinu primio i 91-ogodišnji Vladislav Jeftić, koji se, kaže, prijavio već prvog dana.

On je primio Fajzerovu vakcinu, ali, kako je dodao, nije birao, jer mu je svejedno koju će vakcinu primiti.

“Nisam imao dilemu kada sam se prijavio. Ovo je najbolji način da se čovek zaštiti. Zaštita će biti puna posle 15 do 20 dana kada bude revakcinacija”, rekao je Jeftić.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvog dana kada je počela prijava za vakcinaciju preko eUprave (11. januara) sin ga je prijavio za vakcinaciju i juče je stigao telefonski poziv iz Doma zdravlja Novi Beograd da dođe jutros da se vakciniše.

Danas u 10 sati počela je vakcinacija protiv korona virusa u domovima zdravlja na Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Savskom vencu, Starom gradu, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici i Rakovici. Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko eUprave nastavlja se i sutra širom Srbije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski kaže da su edukovani timovi za aplikovanje vakcine, a da su najstariji sugrađani danas pozivani u različitom vremenskom periodu kako se ne bi stvarala gužva.

Povezane vesti – “Dok je više hiljada ljudi u bolnici, situacija je i dalje za oprez”

Procedura je takva da svakog kandidata pre vakcinacije pregleda lekar opšte prakse.

“Sutra se nastavlja vakcinacija u ostalim gradovima u Srbiji – Novi Sad, Niš, Čačak…gde će se na određenim punktovima obavljati imunizacija. Vakcina ide po određenom planu i daje se u kontinuitetu”, rekao je Stefoski.

On je naveo da cepiva ima dovoljno i da stiže periodično onako kako je planirano.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Vakcinu je primio i Stanojković Miodrag (89). Kaže da se nakon imunizacije oseća dobro, da nije birao vakcinu i da bi primio svaku koja je odobrena.

“Nisam imao nikakvu dilemu da li da se prijavim za vakcinaciju”, rekao je on i dodao da vreme uglavnom provodi u kući, te da se raduje što će uskoro moći da se druži.

Povezane vesti – “Mere ne bi trebalo popuštati bar do kraja januara”

Miloradu Mićoviću (86) elektronski formular preko eUprave popunila je unuka, te kaže da je zahvaljujući njoj danas mogao da se vakciniše.

Nije birao vakcinu i primio bi svaku koja je na raspolaganju.

“Žao mi je što i supruga koja je tri godine mlađa od mene nije danas pozvana na vakcinaciju”, naveo je Milorad.

Tokom epidemije virusa korona vreme uglavnom provodi u kući, ali ima baštu pa mu je to pomoglo da lakše “pregura” period kada nije mogao da se druži sa prijateljima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar