Vesti
24.12.2020. 14:49
Tanjug

POČELA VAKCINACIJA: Prvu vakcinu protiv Covid-19 primila Ana Brnabić

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji je danas počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je Fajzerovu vakcinu primila u Intitutu za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" pred kamerama.

Nakon nje, vakcine će u Torlaku priliti i ministarka za rad i članica Kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Vakcinu će primiti i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju u utorak, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

"Ovo je početak kraja pandemije koronavirusa"

Danas je možda prvi dan, od 6. marta, da imamo razlog za osmeh, jer danas se obeležava početak kraja pandemije koronavirusa, poručila je premijerka Ana Brnabić, koja se danas prva vakcinisala vakcinom protiv Covid-19.

"Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokažla da verujemo u nju, kao i u naše institucije", rekla je Brnabić novinarima.

Povezane vesti - KISIĆ: Daju se dve doze i nakon sedam dana se stiče imunitet

Kako je rekla, čast joj je da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Brnabić je prenela da se sa predsednikom Vučićem dogovorila da njih dvoje svakako prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

Povezane vesti - "Počela vakcinacija, veliki dan za Srbiju u borbi protiv koronavirusa"

"Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemaljamo i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve