Vesti
01.10.2022. 09:22
Beta

Srbija

Počeo popis stanovništva

Ljudi
Izvor: Shutterstock

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje ove subote i obavljaće se svakog dana od osam sati ujutru do 31. oktobra u 20 časova.

Popisom, koji sprovodi Republički zavod za statistiku (RZS), prikupljaće se podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj, polnoj, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, strukturi domaćinstava i porodica kao i stambenom fondu.

Prema Zakonu o popisu, državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u zemlji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Srbiji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Odbijanje učestvovanja u popisu kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Građani prilikom popisa imaju pravo da ne odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ili da se izjasne onako kako žele.

Sve o popisu u Srbiji

Pitanja, način obrade...

Popis

Pitanja, način obrade...

27.09.2022. 09:24

Sve o popisu u Srbiji

Podatke direktno od građana prikupljaju popisivači koji su dužni da nose legitimaciju i da je pokažu pre nego što uđe u domaćinstvo.

Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, on može doći u nekom drugom terminu, a ukoliko i tada nema nikoga, ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i broj telefona na koji gradjani mogu, uz pomoć operatera, da zakažu neki drugi termin popisivanja.

Podatke o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu mogu da daju prisutni člnovi domaćinstva, a studenti i učenici koji su smešteni u domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem privremeno borave zbog školovanja i u mestu u kojem živi njihova porodica.

Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Privremeni rezultati popisa biće objavljeni u roku od 30 dana nakon završetka popisa, a konačni rezultati će se objavljivati u delovima, počevši od marta ili aprila meseca sledeće godine.

Građani mogu besplatnim pozivom na broj telefona 0800 444 005 da dobiju informacije u vezi sa popisom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi popis stanovništva: Koliko nas je sada manje?
Beograd, Knez Mihailova

Intervju - dr Petar Vasić

06.06.2022. 12:10

Novi popis stanovništva: Koliko nas je sada manje?

Oktobra ove godine Srbijom će špartati oko 15.000 popisivača. Posle 11 godina ponovo će biti organizovan popis stanovništva i domaćinstava. Njegove rezultate očekujemo sa strepnjom i pitanjem koje nam visi nad glavama – koliko nas je sada manje?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve