Počeo projekat “Moje telo moja prava”

Počeo projekat “Moje telo moja prava”


Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je izjavila danas, na konferenciji povodom početka realizacije projekta “Moje telo moja prava”, da vlada kao posebne prioritete prepoznaje prava manjinskih grupa, unapređenje zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i planiranje porodice.
Dejanović je rekla da je ovaj projekat jedan od modela za ostvarivanje 17 Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030.

Moje telo moja prava 2
“U zajedničkim nastojanjima da poboljšamo životne uslove za sve, naši romski sugrađani značajan su činilac društvenog napretka, koji neće i ne sme biti ostavljen iza kolone, u skladu sa glavnim motom Agende 2030″, rekla je Dejanović.
Cilj projekta je da se poveća pristup i poboljša kvalitet usluga planiranja porodice sa fokusom na mlade Romkinje, rekla je menadžerka projekta Aleksandra Sremčev.
Dodala je da se projekat realizuje u saradnji sa lokalnim romskim organizacijama, ustanovama primarne zdravstvene zašte, predstavnicima lokalnih institucija, kao i predstavnicima romske zajednice.
Realizacija projekta u Srbiji, koji se sprovodi u Beogradu, Obrenovcu, Zaječaru i Pirotu obuhvata saradnju sa partnerskim organizacijama, zdravstvenim ustanovama i lokalnim samoupravama.
Projekat je podržan od strane Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo – IPPF, a pored edukacije, baviće se pravima romske populacije, povećanjem dostupnosti i kvalitetom zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i prevencijom neželjenih, naročito maloletnickih trudnoća.

Projekat je deo globalnog projekta „MSD za majke”, koji finansira kompanija „Merck Sharp & Dohme” (MSD), traje tri godine i sprovodi se u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Direktor kompanije MSD Srbija Nebojša Škuljec rekao je da projekat “MSD za majke” globalni projekat kompanije koji je u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN, a namera je stvoriti novi svet u kome nijedna majka nece izgubiti život prilikom trudnoće.

Pored podizanja nivoa informisanosti, pristupa zdravstvenoj zaštiti, edukativnim materijalima, kontraceptivnim sredstvima, projekat podrazumeva i kontinuiranu aktivnost 20 obučenih “vršnjackih edukatora”, koji će biti podrška mladima u romskim zajednicama i pružati im pomoć i informacije od značaja za seksualno, reproduktivno zdravlje i pravima koja im pripadaju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar