Vesti
19.06.2019. 16:01
R.E./Tanjug

Počeo projekat "Moje telo moja prava"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je izjavila danas, na konferenciji povodom početka realizacije projekta "Moje telo moja prava", da vlada kao posebne prioritete prepoznaje prava manjinskih grupa, unapređenje zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i planiranje porodice.
Dejanović je rekla da je ovaj projekat jedan od modela za ostvarivanje 17 Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"U zajedničkim nastojanjima da poboljšamo životne uslove za sve, naši romski sugrađani značajan su činilac društvenog napretka, koji neće i ne sme biti ostavljen iza kolone, u skladu sa glavnim motom Agende 2030", rekla je Dejanović.
Cilj projekta je da se poveća pristup i poboljša kvalitet usluga planiranja porodice sa fokusom na mlade Romkinje, rekla je menadžerka projekta Aleksandra Sremčev.
Dodala je da se projekat realizuje u saradnji sa lokalnim romskim organizacijama, ustanovama primarne zdravstvene zašte, predstavnicima lokalnih institucija, kao i predstavnicima romske zajednice.
Realizacija projekta u Srbiji, koji se sprovodi u Beogradu, Obrenovcu, Zaječaru i Pirotu obuhvata saradnju sa partnerskim organizacijama, zdravstvenim ustanovama i lokalnim samoupravama.
Projekat je podržan od strane Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo - IPPF, a pored edukacije, baviće se pravima romske populacije, povećanjem dostupnosti i kvalitetom zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i prevencijom neželjenih, naročito maloletnickih trudnoća.

Projekat je deo globalnog projekta „MSD za majke", koji finansira kompanija „Merck Sharp & Dohme" (MSD), traje tri godine i sprovodi se u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Direktor kompanije MSD Srbija Nebojša Škuljec rekao je da projekat "MSD za majke" globalni projekat kompanije koji je u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN, a namera je stvoriti novi svet u kome nijedna majka nece izgubiti život prilikom trudnoće.

Pored podizanja nivoa informisanosti, pristupa zdravstvenoj zaštiti, edukativnim materijalima, kontraceptivnim sredstvima, projekat podrazumeva i kontinuiranu aktivnost 20 obučenih “vršnjackih edukatora”, koji će biti podrška mladima u romskim zajednicama i pružati im pomoć i informacije od značaja za seksualno, reproduktivno zdravlje i pravima koja im pripadaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve