Vesti
06.05.2020. 15:07
Tanjug

POČEO SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN: Vučić razgovarao sa Mišelom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Video konferencijski samit Evropska unija - Zapadni Balkan, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas..

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Hina piše da je to pravilo uvedeno na zahtev Španije koja ne želi da učestvje na sastancima na kojima se Kosovo* spominje kao država.

Na video konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Poslanik Evropskog parlamenta iz vladajućeg HDZ Karlo Rešler, uoči današnjeg virtuelnog samita EU-ZB, rekao je da je tekst Zagrebačke deklaracije solidan, vraća u fokus jugoistok Evrope i navodi koje su tačke na kojima bi države Zapadnog Balkana trebalo da porade na snažnijim reformama.

Pročitajte još: Prekinuta sednica skupštine, Obradović duvao u pištaljku

Deklaracija je, prema njegovim rečima, primerena vremenu, ali pokazuje jasno evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Uveren je da je do ovog rezultata sigurno ne bi došlo da je neka druga država predsedavala EU.

Navodi da će deklaracija jednim delom potvrditi pripadnost država evropskoj zajednici, istaći snažnije obavezivanje na evropske vrednosti, reformu ekonomske politike i pravnih sistema, dok bi se treći deo, kaže trebalo da donosi na zajedničku borba protiv pandemije.

"Politika proširenja ima budućnost, mi je podstičemo I podsećamo na pozitivne efekte, Hrvatska je najbolji primer. Dvadeset godina nakon zagrebačkog samita, vreme je da i ovu regiju koja je unutrašnje dvorište Evropske unije, još snažnije povežemo i uključimo u privredni I i politički prostor“, naveo je Rešler u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je uoči popodnevnog videokonferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

Sagovornici su se saglasili da se pokazalo da su, i u uslovima pandemije koronavirusa, EU i ZB upućeni jedni na druge.

Vučić je zahvalio na značajnoj pomoći EU stanovnicima Srbije, dok je Mišel istakao solidarnost koju je Srbija pokazala uputivši pomoć stanovnicima Italije i pomažući u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnik je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i daljem jačanju i intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim i društvenim reformama u regionu.

Evropska unija je izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu, imajući u vidu i posledice KOVID-19 po privrede Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić i predsednik Mišel su razgovarali i o regionalnoj situaciji, naglašavajući opredeljenost Srbije za politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve