Vesti
26.01.2022. 14:05
Tanjug

Vojska Srbije

Pogledajte kako se obučavaju službeni psi (FOTO)

NIS VS OBUKA 26.1.2022.
Izvor: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

U Centru za obuku pasa Vojske Srbije u Nišu u toku je završna faza šestomesečnog osposobljavanja vodiča i dresure službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na obuci u kasarni "Knjaz Mihailo“ su podoficiri koji se osposobljavaju za dužnost vodiča službenih pasa u specijalnim i jedinicama vojne policije, koji će biti angažovani na zadacima protivdiverzione zaštite, dok dresuru prolaze odabrani psi tragači uzgojeni u Centru specijalno za ovu namenu.

Vodiči sa službenim psima uvežbavaju realizaciju protivdiverzionih pregleda i pretres objekata i pokretnih sredstava, a težište je na izoštravanju i usmeravanju čula mirisa službenih pasa radi efikasne identifikacije tragova i pronalaženja skrivenih ili odbačenih eksplozivnih sredstava.

Oni su prethodno prošli osnovnu obuku kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka.

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a njegovom uspešnom realizacijom, Vojska Srbije dobija vodiče i službene pse obučene za zadatke protivdiverzione zaštite štićenih lica, objekata i pokretnih sredstava, kao i druge zadatke u protivterorističkim operacijama u kojima se mogu upotrebiti dresirani psi tragači, dodaje se usaopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pogledajte kako izgleda obuka vojnika i starešina (FOTO)
vojska, 25. 1. 2022.

Kopnena vojska

25.01.2022. 11:01

Pogledajte kako izgleda obuka vojnika i starešina (FOTO)

U artiljerijskom divizionu iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske, u toku je redovna obuka vojnika i starešina na samohodnim haubicama 122 mm 2S1 "gvozdika".
Foto
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve