“POKOPAĆEMO TU IDEJU” Kurti: Projekat razmene teritorija propao

“POKOPAĆEMO TU IDEJU” Kurti: Projekat razmene teritorija propao

AP Photo/Visar Kryeziu


Lider kosovskog Pokreta Samoopredeljenje, pobednika na nedavnim parlamentarnim izborima, Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom razgovarao o mogućnosti za postizanje dogovora s Beogradom u narednim mesecima.

Ipak, Kurti je u intervju za Glas Amerike, međutim, upozorio da je mogućnost postizanja sporazuma teža kada postoji vremenski rok.

On je dodao da projekat razmene teritorija između Kosova i Srbije propao, ali je dodao da ta ideja još nije mrtva i da će ga njegova vlada “pokopati”.

Kurti je rekao da bi sa srpskim zvaničnicima mogao da razgovara na međunarodnim forumima, kao što je Berlinski proces, a tu je, kako kaže i francusko-nemačka inicijativa i Brisel kao moderator, prenosi KosovoOnline.

Pročitajte još: Šta je Vučić rekao o razgovoru sa Grenelom

“Već imamo 33 sporazuma sa Srbijom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa i trebalo bi da vidimo bilans njihove primene i njihov uticaj na život građana. Ali čak i ranije, u svojoj prvoj nedelji na funkciji novog premijera Kosova, pokrenuću dijalog s kosovskim Srbima, dok što se tiče pregovaračkog tima sa Beogradom – vodiću ga kako to Ustav predviđa. Imaćemo preliminarne pripreme za dijalog, ali želim da se uključi i opozicija, jer naša politička scena na Kosovu ne sme biti podeljena”, rekao je Kurti.

On je ponovio da će osim zahteva za priznanje kosovske nezavisnosti pred Beograd postaviti pitanje “ratne odštete”.

“Ričard Grenel je insistirao na tome da je za investicije na Kosovu potreban brz konačni sporazum sa Srbijom. Ne negiramo to, ali postoje još tri faktora koji posebno utiču na tok stranih investicija, a to su široko rasprostranjeno siromaštvo na Kosovu, raširena korupcija u institucijama sistema koja je stvorila privilegovane kompanije koje se bave tenderima, a teško je pristupiti finansijama zbog kredita po velikim kamatnim stopama. Dakle, mi jesmo za dijalog sa Srbijom i verujemo da su proceš i sadržaj sporazuma prioritetniji, važniji od vremenskog okvira za to. Nemamo vremena za gubljenje, međutim nemamo ni lagodnost da žurimo ka tome”, rekao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je, kada je reč o balkanskom “mini-šengenu”, naveo da Srbija, Albanija i Severna Makedonija već imaju slobodu kretanja i liberalizaciju viznog režima, kao i da je važno da u svim tim inicijativama bude prisutno i Kosovo.

On je najavio da već vodi razgovore s Demokratskim savezom Kosova o formiranju kosovske vlade, sa ciljem da broj dosadašnjih 21 ministarstva, smanji na oko 12, kao i da bude manje zamenika ministara za trećinu.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    luka

    Kurti kad smo vc kod kopanja, pazi sa tim radovim da ti se ne desi da upadnes u rupu. Znas pravilo ko drugome raku kopa sam u nju pada.

+ Ostavite komentar