Društvo
27.10.2017. 14:06
R.E.

POLICIJSKI SPECIJALAC POBEDIO U DŽUNGLA MARATONU: U srcu Amazonske prašume, osvojio je prvo mesto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Probijali smo se šest dana kroz surovu džunglu, 50 trkača iz celog sveta i još toliko žitelja iz ove oblasti.  Stazu dužine 254 kilometara savladao sam za 36 sati, rekao je Spajić

Jovica Spajić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice i jedan od naših nauspešnijih ultramaratonaca i takmičara u trkama ekstremne izdržljivosti, ostvario je još jedan izuzetan podvig.

Ovoga puta u srcu Amazonske prašume, osvojio je prvo mesto u „Džungla maratonu“ u konkurenciji od oko 100 takmičara.

- Probijali smo se šest dana kroz surovu džunglu, 50 trkača iz celog sveta i još toliko žitelja iz ove oblasti.  Stazu dužine 254 kilometara savladao sam za 36 sati“, rekao je Spajić, dok je drugoplasirani Australijanac kroz cilj prošao dva sata i 50 minuta posle Jovice.

Šestodnevna trka je bila podeljena u šest etapa, od kojih je najduža bila peta od 108 kilometara. Kako nam je Jovica rekao, najteža mu je bila poslednja, najkraća etapa, od 18 kilometara, koja se završavala plivanjem preko velike reke u dužini od 950 metara.

- Staza je prolazila kroz divlje predele Amazonije – kroz gustu džunglu, teško prohodne močvare, preko nabujalih reka, do dugačkih peščanih obala. Na ovom putu savladali smo i preplivali močvaru dugu dva kilometra. Otežavajuću okolnost predstavljali su, pored vlažne i sparne džungle i brojni insekti, pauci, zmije i ostale divlje životinje. Na pojedinim mestima voda mi je dolazila i do grla, a gusto i teško blato usporavalo mi je kretanje i isisavalo snagu“, prepričava Spajić koji je na kraju trke, posle šest dana iscrpljujućeg probijanja kroz prašumu, oslabio više od pet kilograma.

Učesnici su od organizatora dobili unikatne medalje, ručni rad, za trajno podsećanje na jednu od najekstremnijih trka na planeti, koja je ove godine, zbog težine i opasnosti,  poslednji put organizovana.

Jovici Spajiću ovo je bila četvrta ekstremna trka u ovoj godini i to u različitim klimatskim uslovima.

U februaru je u Kanadi učestvovao na trci „Yukon Arctic Ultra 2017“ na kojoj je nekoliko dana trčao po temperaturi od minus 50 stepeni. Zatim je u maju, u Namibiji, na trci „Sahara Race 2017“ kroz užarenu pustinju u kojoj su temperature prelazile 45 stepeni u plusu, za sedam dana trčanja prešao stazu dužine 250 kilometara za 27 sati i osvojio drugo mesto . U septembru na Tahoe jezeru u Nevadi, za 67 sati Jovica je istrčao stazu dugu 350 kilometara i to kao jedini tamičar koji je nastupao sam, ne u timu, ali je uprkos toj otežavajućoj okolnosti uspeo da se plasira u sam vrh po uspešnosti – osvojio je 4. mesto u generalnom plasmanu i 1. mesto u svojoj kategoriji takmičara od 25 do 35 godina starosti.

Značajno je napomenuti da je Jovica ove podvige ostvario i kao deo tima „Inspirisani NADOM“ ("Insipired by HOPE"), koju je formiralo Udruženje obolelih od plućne hipertenzije u Srbiji, kako bi preko najtežih sportskih disciplina podigli svest o ovoj bolesti i pomogli u lečenju obolelih osoba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve