Vesti
12.06.2019. 11:56
Tanjug/Politika

Politika: Makron u Beogradu 15. i 16. jula

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski predsednik Emanuel Makron boraviće u Srbiji 15. i 16. jula, piše "Politika". Makron dolazi odmah nakon najvećeg državnog praznika Francuske, 14. jula, te, kako ističe ovaj dnevni list, to ukazuje da Pariz želi značajno da pojača svoje prisustvo u našoj zemlji i regionu.

Makron će boraviti u Srbiji kao gost Aleksandra Vučića, a činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti, navodi list, svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra, prenosi "Politika".

Takođe, podseća i da poseta dolazi u važnom trenutku s obzirom da je Beograd izložen ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te navodi da je predstavnica Francuske na sednici SB Un u Njujorku pre dva dana imala balansiraniju retoriku u poređenju s drugim zapadnim državama koje priznaju nezavisnost Kosova.

Sve to, napominje list, svedoči da Pariz može biti otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog rešenja.

Prvobitno je poseta Makrona bila najavljena za početak decembra 2018. ali je pomerena zbog pobune "žutih prsluka" u Parizu i nizu drugih gradova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve