Vesti
04.05.2019. 14:48
Beta

POLITIKO: Sastanak u Berlinu otkrio nedostatke spoljne politike EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neuspeh da se izađe iz ćorsokaka oko dijaloga Srbije i Kosova na nedavno održanom sastanku u Berlinu, u organizaciji Emanuela Makrona i Angele Merkel, ukazuje na nedostatke spoljne politike Evropske unije, piše portal Politiko.

Frustrirani neuspehom EU da sklopi dogovor kojim bi se smirile tenzije, Merkelova i Makron rešili su da uzmu stvari u svoje ruke, ali kada je samit završen u ranim jutarnjim satima u utorak, verovatno su poželeli da nisu, piše autor članka.

"Umesto da ostvare proboj Merkelova i Makron su nesvesno javnosti prikazali disfunkcionalnu evropsku diplomatiju. Samit je ukazao ne samo na podele između Kosova i Srbije, nego takođe između Pariza i Berlina i između zemalja članica EU i njenog aparata za spoljnu politiku u Briselu", navodi Politiko.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

Tenzije između Beograda i Prištine ponovo su izbile kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije kao odgovor na napore Beograda da blokira međunarodno priznavanje Prištine, a Beograd je jasno dao na znanje da neće dalje učestvovati u dijalogu dok se takse ne ukinu, podseća autor. Uoči samita izgledalo je da ni Kosovo ni Srbija nisu spremne ni malo da popuste oko dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, tako da su se neke diplomate pitale treba li samit da se uopšte održi.

U ovom slučaju učesnici nisu mogli da se slože ni oko uopštenih zaključaka koje su Berlin i Pariz razdelili pred samit.

Makron i Merkel hteli da iskoriste zamah oko Makedonije

Uprkos njihovom neslaganju i Makron i Merkelova su se nadali da će iskoristiti zamah zbog sporazuma između Grčke i Severne Makedonije oko imena da ostvare neku vrstu prodora oko Srbije i Kosova.

"Bili su razočarani. Sastanak na kome su još bile vođe iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije i koji je trebalo takođe da razmatra aspiracije regiona ka EU brzo se zaglibio u blokadi između Srbije i Kosova. Stigle su kritike da je daleko od popravljanja situacije nespretna diplomatija Berlina i Pariza samo još pogoršala stvari. Jedina srećna osoba je bila visoka predstavnica EU Federika Mogerini", rekao je jedan učesnik, prenosi Politiko.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

Autor ukazuje da su organizovanjem samita van okrilja EU koji vodi svoj proces namenjen normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije, Francuska i Nemačka zapravo pokušali da preuzmu inicijativu od Brisela. Mogerini jeste bila pozvana ali joj je data mala uloga na sastanku.

Podele na svim nivoima

Samit je skrenuo sa puta odmah čim je počeo. Kosovska delegacija je bila podeljena oko toga da li da prihvati kompromis, predsednik Hašim Tači prihvatao je neku vrstu dogovora, ali takse spadaju pod ovlašćenja premijera Ramuša Haradinaja, njegovog političkog rivala.

Haradinaj je jasno rekao da njegova vlada neće odustati od taksi dok Srbija zvanično ne prizna suverenitet Kosova.

Pošto je više sati pokušavao da ubedi kosovskog premijera da prihvati kompromis da smiri spor sa Srbijom Makron se oštro rekao Haradinaju da "nije u položaju da traži bilo šta", dok je grupa vođa iz regiona posmatrala, prenelo je dvoje ljudi koji su tome prisustvovali u Berlinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Za vreme pauze Merkel i Makron su se odvojili sa Haradinajem. Nagovarali su ga da odustane od taksi na šest meseci da dozvoli da se nastave pregovori o širem sporazumu, nudeći mu kao šargarepu ukidanje viza za EU šengen zonu za Kosovo. Haradinaj nije hteo da popusti.

"Hoću priznanje", rekao je Haradinaj prema navodima osobe koja je bila prisutna.

Mnogi posmatrači smatraju da ukoliko Srbija ikad pristane da prizna Kosovo to bi moglo da se desi samo na kraju procesa koji bi ponudio veliku nagradu Beogradu, kao što je to članstvo u EU. U jednom trenutku Makron je izdvojio Haradinaja da sa njim privatno razgovara, ovaj je ostao pri svom stavu, da traži da prvo Srbija prizna Kosovo.

Konstruktivno u normalizaciji odnosa - kad bi tako bilo

Merkel i Makron su uvideli da nikud to ne ide i zaključili su sastanak, posle koga je kancelarija Angele Merkel izdala zajedničko francusko-nemačko saopštenje u kome se navodi da su se Srbija i Kosovo složile da rade konstruktivno na normalizovanju odnosa.

Samo kad bi tako bilo, navodi autor.

Nije pomenuto da bi dve strane mogle ponovo da počnu svoj zamrznuti dijalog.

Merkel i Makron izgledaju rešeni da nateraju Haradinaja da popusti, i zakazali su još jedan samit sa suprotstavljenim stranama početkom jula u Parizu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Mogerini nema mnogo da pokaže oko napora koje je do sada uložila u tom procesu. Kritikovana je što nije mogla da izađe iz zastoja između Kosova i Srbije iako je pokušavala mesecima. Takođe je stvorila problem zbog prihvatanja plana o takozvanoj razmeni teritorija duž etničkih linija. Iako to neki u Beogradu i Prištini podržavaju, Merkel je duboko protiv jer je zabrinuta da bi se time postavio opasan presedan u regionu sa mračnom istorijom etničkog čišćenja", piše Politiko.

Francuska je u međuvremenu bila mnogo dvosmislenija oko ideje o razmeni teritorija. Makron je uoči samita u saopštenju rekao da oni neće nastojati da nametnu rešenja u regionu i govorio je da nema tabua.

Kao i EU SAD vrše pritisak na Kosovo da odustane od taksi. Kosovska delegacija sastala se sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom pre samita, i on je ponovio tu poruku. Jedino pitanje oko koga se podeljeni kosovski političari slažu je da SAD treba da bude više uključen u taj proces. Haradinaj koji se protivi bilo kakvoj promeni granica tvrdio je posle samita da je to pitanje skinuto sa dnevnog reda ali drugi učesnici to demantuju, piše Politiko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve