Vesti
17.05.2023. 13:30
Beta

Sutra dolazak u Beograd

Poljoprivrednici blokirali puteve u više gradova Srbije

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Poljoprivrednici Srbije su traktorima blokirali puteve u više gradova Srbije, pojedini koji ne mogu da dođu do gradova, blokiraće i lokalne puteve, a za sutra najavljuju dolazak u Beograd.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je da su počele blokade u Subotici, Požarevcu, Zrenjaninu, Bogatiću, Pančevu.

"Javljaju nam se poljoprivrednici iz sela koji hoće da blokiraju i lokalne puteve", rekao je Višić za Betu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da je blokiran ulaz u Požarevac.

On je rekao da je njegov utisak da država i ne želi da reši njihov problem jer je na poslednjim pregovorima, u ponedeljak 15. maja posle nešto više od sat premijerka Ana Brnabić ustala i rekla da je sastanak završen.

"Predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Marjan Rističević, koji je učestvovao u pregovorima u ponedeljak, provocirao je pitanjem, 'šta tražite kada imate najveće subvencije u Evropi'", rekao je Savić.

N1 je preneo da policija u Kraljevu sprečava da poljoprivrednici traktorima uđu u grad.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da se poljoprivrednici tog udruženja sutra pridružuju protestu i najavljuju dolazak traktorima u Beograd.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine sa 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara.

Oni traže minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve