Poljska i većina u EU protiv razmene teritorija na Balkanu

Poljska i većina u EU protiv razmene teritorija na Balkanu

Foto: YouTube screenshot


Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič izjavio je da je Poljska odlučno protiv eventualnih zamisli o razmeni teritorija Srbije i Kosova, jer kao i većina u Evropskoj uniji smatra da se balkanski sukobi ne mogu rešavati promenom granica, javlja poljska privatna televizija TVN24.

“Stav Poljske o tom pitanju je odlučno negativan. Smatramo da su granice u Evropi nepromenljive, nije moguće na taj način rešavati sukobe na Balkanu. Sličan stav zastupa velika većna ministara spoljnih poslova u Uniji. Zato, što se Poljske tiče te teme nema u političkoj agendi”, kazao je Čaputovič na sastanku šefova diplomatija zemalja Berlinskog procesa u Varšavi.

Tokom ministarskog sastanka u četvrtak i petak u Varšavi na kome je Srbiju predstavljao potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, šef poljske diplomatije istakao je da bilateralna otvorena pitanja predstavljaju kočnicu da se u punoj meri razvije potencijal privredne saradnje i izgradnje infrastrukture.

Čaputovič je podsticao ministre regiona ukazujući da kontroverze i dugoročni sporovi mogu da se reše dogovorom, kao, recimo, u slučaju sporazuma između Grčke i Severne Makedonije oko imena zemlje. On je upozorio je da je pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan i etičko pitanje i da je u interesu same EU.

“To je neka vrsta moralnog izazova, moralna obaveza, zato što te zemlje jesu u Evropi i imaju pravo da očekuju da će biti primljene u EU”, kazao je Čaputovič.

Mas: Otvoriti perspektivu članstva

Šef nemačke diplomatije Haiko Mas rekao je da bi želeo da sve zemlje Zapadnog Balkana uz poštovanje svojih i interesa partnera traže rešenje teških problema.

Haiko Mas

“Ruka EU je pružena tim zemljama i smatram da je ispravno da se tim zemljama otvori perspektiva članstva. U suprotnom, okrenule bi se drugim sferama, a to nije u interesu EU”, kazao je Mas, javlja TVN24.

Mas je ocenio da su otvorena pitanja i pomirenje jedno od važnih tema u regionu Zapadnog Balkana.

“Takvo pomirenje iziskuje napore. Put do pomirenja sa susedom je nužan. Ukoliko neko ne traga za takvim putem, ostaće u prošlosti takođe i u privredi i boljitku društva. Kada je reč o pomirenju veoma važno je raditi sa mladim pokoljenjem. Jako nam je stalo da se odvija razmena omladine u regionu”, kazao je Hajko Mas.

Jacek Čaputovič najavio je da će samit Berlinskog procesa uz učešće šefova država ili vlada 4. i 5. jula u Poznanju pratiti i sastanci ministara privrede, unutrašnjih i spoljnih poslova, a Poljska će organizovati i poslovni forum u saradnji sa privrednim komorama zemalja Zapadnog Balkana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar