Vesti
16.01.2024. 11:25
Beta

Ocena analitičara

Da li će biti ponovljeni izbori u Beogradu

1
Izvor: ATAIMAGES

Politički analitičari ukazali su da bi najrealnija situacija bila da gradski izbori u Beogradu, gde trenutno niko mema većinu, budu ponovljeni na proleće, zajedno sa redovnim opštinskim izborima u prestonici, navodeći da su moguće nove koalicije, kao i da je izvesno da neće biti koalicije Zavetnika i pokreta Dveri.

Na beogradskim izborima u decembru Srpska napredna stranka osvojila je 49 mandata, lista Srbija protiv nasilja 43, koalicija NADA osvojila je sedam mandata, pokret "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića šest i Socijalistička partija Srbije pet mandata.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je da ne očekuje značajnu razliku na ponovnim izborima u Beogradu.

"Izvesno je da će postojati tri opozicione liste: Srbija protiv nasilja, NADA, i pokret Branimira Nestorovića. Videćemo da li će eventualno SNS i SPS činiti jednu listu. Mislim da će to zavisiti od istraživanja javnog mnjenja i odgovora na pitanje da li bi ta zajednička lista dala sinergetski efekat glasova", rekao je za Blic Klačar.

Ocenio je i da je teško da se koalicija NADA nađe na istoj izbornoj listi kao Srbija protiv nasilja.

"Pre svega ta koalicija bi verovatno negativno uticala na glasače i jednih i drugih jer se radi o različitim profilima birača i različitim temama kojima se bave te liste", rekao je Klačar.

Naveo je da ne isključuje mogućnost da se na ponovljenim izborima nađe neka nova lista i da, pre svega, misli na pokret Save Manojlovića.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da bi, iz ugla birača, idealno bilo da na ponovljenim izborima budu dve ili najviše tri liste.

"Mislim da bi trebalo, s jedne strane, da imamo listu na kojoj će biti zajedno Srbija protiv nasilja, koalicija NADA, Dveri, Narodna stranka i ostali i s druge strane aktuelna vladajuća koalicija SNS-SPS. Treću listu bi mogao činiti pokret Branimira Nestorovića jer ako ne podržava ni jedne ni druge pokazaće principijelnost i ispuniti očekivanja svojih birača koji nisu glasali ni za vlast ni za proevropsku opoziciju", naveo je Milivojević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

CRTA: "Bilo je nepravilnosti..."
izbori, glasanje

Izbori 2023

18.12.2023. 15:20

CRTA: "Bilo je nepravilnosti..."

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je zaključak te nevladine organizacije da, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba na beogradskim izborima, njihovi rezultati "ne odražavaju slobodno izraženu volju birača" koji žive u tom gradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve