PONOVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Odbrana počela iznošenje dokaza

PONOVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Odbrana počela iznošenje dokaza

EPA-PHOTO/AP POOL/Fred Ernst


Bivši šefovi Službe državne bezbednosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, kojima se u Hagu po drugi put sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, počeli su juče sa iznošenjem dokaza u svoju odbranu.

Kako prenosi Balkan Insight, u uvodnom izlaganju odbrane, Stanišićev advokat Vejn Džordaš rekao je sudu da njegov klijent nije učestvovao u komandovanju jedinicama raspoređenim u Bosni ili Hrvatskoj. Džordaš je izjavio da će odbrana pozvati svedoke koji će potvrditi da Jovica Stanišić nije komandovao srpskim paravojnim ili policijskim jedinicama u Bosni ili Hrvatskoj tokom rata, kako se navodi u optužnici.

On je istakao da su policijske i paravojne jedinice iz Srbije koje su 1995. godine bile u Bosni – koje je opisao kao “ad hoc grupacije” – bile pod komandom Službe javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i tadašnjeg šefa Radovana Stojičića Badže.

“Badža, a ne Stanišić, je bio zadužen za umešanost MUP-a. Obrad Stevanović je bio direktni komandant, koji je odgovarao Badži, Badža je odgovorio Zoranu Sokoloviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije”, rekao je Jordaš.

Stojičić je ubijen u jednom restoranu u Beogradu 1996. godine.

Povezane vesti – Zašto je ubijen Radovan Stojičić Badža

Džordaš je rekao sudu da će se odbrana Stanišića bazirati na tome da je služba državne bezbednosti služila tome da osigura bezbednost u Srbiji, a ne da vodi rat u drugim jugoslovenskim republikama.

Suđenje će biti nastavljeno 25. juna.

Podsetimo, dokazni postupak odbrane Stanišića i Simatovića održaće se po drugi put. Dvojica bivših čelnika DB-a su u Haškom tribunalu na prvostepenom suđenju, završenom 2013, oslobođeni krivice, a žalbeno veće je 2015. naložilo ponovno suđenje, koje je počelo pre dve godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u BiH, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar