Vesti
21.01.2023. 11:40
Beta / RTS

Poplave u Srbiji

Evakuisano 106 osoba, nivoi reka u opadanju

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Posle obilnih padavina proteklih dana u Srbiji, nivo reka u ugroženim područjima počeo je da opada.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Nedeljko Gagić izjavio je da je 106 osoba evakuisano u opštinama koje su bile ugrožene poplavama i da se još uvek traga za muškarcem koji je upao u Trnavsku reku.

"Još uvek tragamo za nestalim licem u Novom Pazaru. Prekjuče su tri lica upala u Trnavsku reku, dvoje je pronađeno", kazao je Gagić za TV Prva.

Dodao je da se situacija poboljšava, jer su reke počele da se povlače, ali da je najkritičnije bilo u Raškoj, kao i u Topličkom okrugu i u Prijepolju zbog reke Lim.

"U Prijepolju smo evakuisali 44 lica, u Priboju 30, u Brusu 17, devet u Sjenici i pet u Novom Pazaru", rekao je Gagić.

On je rekao i da veliki problem predstavljaju oni građani koji ne slušaju savete nadležnih službi.

Vanredna situacija je i dalje u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i devet mesnih zajednica u Kraljevu. 

Naime, vrh poplavnog talasa na Ibru prošao je noćas kroz Kraljevo. Oko 21 čas dostigao je 326 centimetara, ali je trenutno u opadanju, preneo je RTS.

Bolja je situacija i u Raški gde je nivo ove reke na nivou ispod 550 centimetara, što je 65 centimetara manje nego dan ranije kada je dostigao svoj maksimum.

Gornji tok Toplice  je u značajnom opadanju, a nivo reke je opao za jedan metar i sada se nalazi na nivou od 140 centimetara – znatno niže od granice redovne odbrane od poplava.

Od sinoć vodu imaju građani u centru Kuršumlije, a u toku dana očekuje se i u ostalim naseljima. Potvrdu o ispravnosti vode za piće dali su nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Niš.

Najveću štetu od poplava u Topličkom kraju pretrpela je poljoprivreda. Pod vodom je više od sto hektara oranica i voćnjaka, a narednih dana komisije će utvrditi razmere pričinjene štete.

Sve službe još dežuraju na terenu.

U Opštini Brus gde je zbog poplava proglašena vanredna situacija, sada je stabilno. Toplička, Graševačka i reka Rasina povukle su se u korita, kiša je prešla u sneg.

Vodostaj Drine je za više od 80 centimetara manji nego dan ranije, a voda se polako povlači u svoje korito. Vodostaj je u granici redovne odbrane od poplava i nekoliko puta je veći od uobičajenog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poplave u Srbiji (FOTO)
1

Izlivanje reka i padavine

20.01.2023. 11:13

Poplave u Srbiji (FOTO)

Obilne kiše u Srbiji, ali i širom Balkana, dovele su do opasnog porasta vodostaja reka, poplavivši neka područja i ugrožavajući sisteme zaštite od poplava na drugim mestima. U Novom Pazaru, dvoje ljudi je odnela poplava kada se izlila reka Raška. Pogledajte fotografije...
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve