PORUKA TRIBUNALU: Nisu ispunjeni uslovi za izručenje radikala

PORUKA TRIBUNALU: Nisu ispunjeni uslovi za izručenje radikala


Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović u podnesku ovom sudu  je ukazao da je sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine utvrdio da ne postoje pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića

Srbija je danas obavestila Haški tribunal o prvostepenoj odluci suda u Beogradu da prema Zakonu o saradnji s tim sudom nisu ispunjeni uslovi za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne strane.

Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović u podnesku Tribunalu je ukazao da je sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu od 19. januara 2015. Oni su optuženi da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

U podnesku, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se da je to provstepeno rešenje još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog veća očekuje početkom sledeće sedmice.

Naime, rešenjem sudije za prethodni postupak je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala (najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti).

Nakon odluke kojom se utvrđuje nepostojanje pretpostavki za izručenje, Zakon nalaže da sudija za prethodni postupak po službenoj dužnosti veću od troje sudija dostavi svoje rešenje zajedno sa spisima predmeta.

Veće može tu odluku da potvrdi, ukine ili preinači u roku od tri dana, i njegova odluka je pravosnažna i izvršna, navodi se u podnesku predstavika Srbije, koja je zimus obavezana da na svakih 15 dana obaveštava tribunal o aktivnostima države povodom zahteva Tribunala za hapšenje i izručenje radikala.

 

 } else {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar