POSEBNE MERE ZAŠTITE: Vanredna situacija u Boru

POSEBNE MERE ZAŠTITE: Vanredna situacija u Boru

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


U Boru je zbog nepovoljne epidemiološke situacije, odnosno povećanja broja zaraženih u tom gradu, proglašena vanredna situacija na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije.

Proglašenjem vanredne situacije na snagu stupaju posebne mere zaštite stanovništva koje je donela Vlada Srbije, a na danas održanoj sednici Štaba donete su tri naredbe.

Kako je navedeno u saopštenju Grada Bora, na sednici je naloženo Gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i privrednim subjektima, vlasnicima maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava, samostalnih i drugih objekata da, počev od sutra, sprovedu sve higijensko-sanitarne mere na ulazima u objekte ili baštu.

Povezane vesti – JANKOVIĆ: Nema pooštravanja mera, samo veća kontrola

To podrazumeva da na ulazu u objekte izvrše dezinfekciju ruku i obuće, zaposlenih i gostiju, zatim nošenje zaštitnih maski kako potrošača tako i zaposlenih u zatvorenom prostoru i da se obezbedi držanje fizičke distance od dva metra.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Takođe, da odrede lice koje meri temperaturu i da licima sa povišenom temperaturom ne dozvoljava ulazak u objekat, odnosno baštu.

Potrebno je i da na ulazu u objekat istaknu obaveštenje o maksimalnom broju ljudi koja se istovremeno mogu naći u objektu i o odgovornom licu u objektu za sprovođenje propisanih mera – ime i prezime i kontakt telefon odgovornog lica.

Neophodno je i da istaknu na ulazu u objekat vidno obaveštenje u kome stoji da se uočene nepravilnosti u poštovanju propisanih mera mogu prijaviti Gradskoj upravi grada Bora svakog dana u periodu od 0-24 časa na telefon 060/2727059 ili radnim danima u periodu od 7 do 15 časova na telefon 030/424192 ili putem e-adrese pr[email protected]

Druga naredba odnosi se na upravnike zgrada, JKP za stambene usluge “Bor” Bor, JKP “3. Oktobar” Bor da odmah nakon stupanja na snagu te naredbe započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i pranje ulica, trgova, trotoara, pešačkih staza i dečijih igrališta uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

Treća naredba je da se na teritoriji Bora zabranjuje organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih manifestacija i drugih zabavnih i kulturnih manifestacija sa publikom.

Kontrolu sprovođenja tih naredbi vršiće Gradska uprava grada Bora- Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa republičkim organima.

Povezane vesti – PREMINULE DVE OSOBE: U Srbiji 416 novoobolelih od koronavirusa

Svaka nepravilnost koja putem servisa “Prijavi problem” bude prijavljena, biće upućena u gradsku komunalnu inspekciju koja će, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, izvršiti kontrolu prijave u najkraćem vremenskom roku.

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, od poslednjih informacija četiri osobe su se oporavile, a zabeležen je jedan novi slučaj virusa, što znači da je na današnji dan na području Bora ukupno 36 osoba pozitivno na virus.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar