POSETA BELORUSIJI: Vučić i Lukašenko o Kosovu, ekonomiji, trgovini…

POSETA BELORUSIJI: Vučić i Lukašenko o Kosovu, ekonomiji, trgovini…


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Minsku, odmah po dolasku u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, sa predsednikom Alkesandrom Lukašenkom o bilateralnoj saradnji i svim aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima na domaćoj i međunarodnoj agendi.

Vučić je posle razgovora sa Lukašenkom preneo da je besumnje nalazi u prijateljskoj zemlji, u uverenju da ekonomski odnosi Srbije i Belorusije mogu biti još bolji, dok su politički odnosi, kako je istakao, na najvišem nivou.

Dva predsednika razgovara su i o skoroj poseti Lukašenka Srbiji, a na njihovoj agendi bilo je i pitanje trenutnog statusa kosovskog problema i izgledima za njegovo rešavanje.

“Velika ljubav prema Srbima”

“Čini mi se da sam uspeo da objasnim poziciju Srbije, detaljno, osim uobičajene zahvalnosti što Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Vučić.

Mnogo je, kaže, čuo od Lukašenka o zbivanjima u Moldaviji i Gruziji, a Lukašenko je, ističe predsednik, čovek koji veoma dobro poznaje situaciju i ima dobar uvid u zbivanja i političke procese u zemljama bivšeg SSSR. Predsednik Vučić je podsetio da je Lukašenko bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO, što Srbija ne može da zaboravi.

Lukašenko i Putin

Lukašenko i Putin

“Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu”, kaže Vučić.

U današnjem razgovoru u Minsku, posebno je bilo reči o potrebi da dve zemlje unaprede trgovinsku razmenu, koja, istakao je Vučić, mora da bude mnogo veća od trenutnih 143 miliona, a sa zamenikom premijera Belorusije srpska delegacija razgovarala je o mogućnosti stvaranja zajedničkog preduzeća za montažu autobusa.

Sastanak i sa Medvedevim

Predsednik Vučić veruje da će pre dolaska Lukašenka u Srbiju biti završeno više dogovora i sporzauma u cilju povećanja trgovinske razmene. Lukašenku je, posebno, zhvalio na četiri miga koja smo dobili od Belosrusije, kao i na povoljnim remontnim cenama, čime je ta zemlja značajno pomogla Srbiji.

EPA-EFE/KHAM / POOL

EPA-EFE/KHAM / POOL

Predsedniku Srbije je, inače, na dolasku u Minsk, gde boravi povodom otvaranja Drugih evropskih igara, priređen svečani doček. Tokom posete on će se u Minsku sastati i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i drugim državnicima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar