Vesti
25.12.2021. 19:35
Tanjug

MIlorad Pupovac

Posle 30 godina obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona u Petrinji održana je prva liturgija posle 30 godina kojoj su, pored brojnih vernika, prisustvovali potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

"Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vreme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo ovde da slavimo Svetog Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru", rekao je Pupovac.

Kako je saopštilo SNV, crkva Sv. Spiridona, više puta uništavana tokom 20. veka, prvo 1941. a poslednji put 1991. godine, središnje je mesto molitve pravoslavnih vernika petrinjskog kraja.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vernika, i to usprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020./21. godini.

"Došli smo ovde i kako bismo posvedočili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se pre godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i svi mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklevali na različite načine, budu angažovani na pravi način. Na ovaj značajan dan u Petrinji na treba da se obavežemo pred građanima ovog grada i područja, ali i pred sobom samima", izjavio je Pupovac.

Podsetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizirao akciju "Banija je naša kuća", Pupovac je najavio podelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća, prenosi Hina.

U svom obraćanju medijima nakon liturgije, Milošević je podsetio da je petrinjska parohija u zemljotresu pre godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Profesor dr Radmilo Janković: Crkva treba više da pomogne u ovoj pandemiji
Radmilo Janković

Intervju

13.11.2021. 13:52

Profesor dr Radmilo Janković: Crkva treba više da pomogne u ovoj pandemiji

Profesor dr Radmilo Janković, anesteziolog, zamenik direktora UKC Niš i sekretar Evropskog udruženja anesteziologa, neko je ko uživa veliko poverenje među građanima Srbije. To poverenje zavredeo je pre svega svojim transparentnim stavom i predstavljanjem stvari onakvim kakve zaista jesu. Bez uvijanja, često izgovarajući ono što u datom trenutku možda ne želimo da čujemo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve