Vesti
04.10.2019. 09:00
R. E.

POSLEDNJI BROZOV AMBASADOR U LONDONU: Crveni četnici su uništili SFRJ

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslednji Brozov ambasador u Londonu Živan Berisavljević u intervjuu za Ekspresa poručuje da je Jugoslaviju ubio srpski i hrvastki nacionalizam. A pre svega srpski...

Berisavljević ocenjuje da Osma sednica ima poseban značaj jer je u pitanju vododelnica u razvoju SFRJ, ali i navodi da je Srbija odavno odavno pripremana za period nakon smrti Tita. I to znatno pre smene Rankovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Osmu sednicu je pripremala ona Srbija ko ja jedva da je prihvatila i Ustav iz 1963 godine, a pogotovo nikada nije pristajala na ustavne amandmane 1969. i njima determinisane korenite ustavne promene iz 1974 godine, kojima je ona konačno postajala i stvarno i ustavno ravnopravna sa drugim delovima Jugoslavije. Nemali delovi političke i nacionalne elite Srbije su tu ravnopravnost sa drugima doživljavali kao njenu neravnopravnost".

O tome zbog čega je sve važna Osme sednice, u kakvim društveno-političkim okolnostima se ona održavala, ali i ko su bili i da li su opšte postojali Titovi naslednici, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
2°C
29.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve