Vesti
25.08.2021. 19:20
Tanjug

Pogrešne instrukcije

Pošta Srbije i muke sa pošiljkama iz Kine

POšta, pisma
Izvor: Shutterstock

Pošta Srbije ukazala je na problem sa kojim se pošte i građani u regionu suočavaju, a vezan je za pošiljke iz Kine, jer prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka, zbog čega kupci nemaju pravu informaciju o tome kada roba treba da im stigne.

Pošta Srbije korisnicima pruža usluge bez ikakvog zastoja, a prispele pošiljke iz međunarodnog saobraćaja uručuju se primaocu odmah po prispeću i sprovođenju carinskih procedura, naglašavaju iz Pošta Srbije.

Dodaju da su u cilju uspostavljanja dugoročne stabilne isporuke pošiljaka iz Kine, inicirali direktne pregovore sa kineskim nacionalnim operatorom.

Uvođenjem direktne avio linije Er Srbije do Pekinga očekuje se dodatno ubrzanje tokova internet trgovine od januara 2022. godine.

Pošte Srbije saopštavaju da neregistrovane poštanske pošiljke koje su zbog niske cene i najzastupljenije, ne stižu uvek kao pošiljke iz Kine, već ih kineski trgovci često šalju preko logističkih centara širom sveta, pa se tako dešava da one u Srbiju i ostale države regiona dolaze iz Litvanije, Letonije, Turske, Solomonskih Ostrva, Holandije i drugih zemalja.

U tom procesu, kineski operatori označavaju da je neregistrovana pošiljka stigla u zemlju odredišta čim roba napusti Kinu, odnosno logistički centar u nekoj od navedenih država, što u većini slučajeva praktično znači da je pošiljka predata avio kompaniji na prevoz ili se nalazi u tranzitu.

Pošta Srbije ponovo skreće pažnju korisnicima da broj pošiljke koji kupac može dobiti od prodavca iz Kine, a koji počinje slovnom oznakom U (drugo slovo u rasponu od A-Z) plus 9 cifara i na kraju ima kodnu oznaku zemlje porekla, nije broj za praćenje već predstavlja bar-kod oznaku koja se unosi kako bi se obezbedilo pružanje prekograničnih carisnkih najava.

To znači da, bez obzira na prisustvo U identifikatora, a saglasno važećim međunarodnim propisima, za neregistrovane pošiljke nije predviđena opcija praćenja.

Naglašavaju da ukoliko kupci žele da prate status svojih pošiljaka, prilikom internet kupovine treba da odaberu opciju isporuke sa registrovanim praćenjem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve