Vesti
19.09.2019. 11:33
Tanjug

"POŠTOVATI DEJTON": Ambasada SAD zabrinuta zbog stavova u Deklaraciji SDA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasada Sjedinjenih Americkih Država u BiH oglasila se povodom usvajanja nove programske deklaracije SDA Bakira Izetbegovića, poručivši da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji, za koje kažu da ne pomažu i ne utiču na rešavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

Reč je o stavu SDA da je dugoročni politički cilj te stranke izmena Ustava i stvaranje Republike BiH, što je ipak opisano kao cilj za koji mora postojati konsenzus, prenosi portal Klix.ba.

"Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mesta i ubrzava egzodus građana", navode iz ambasade i naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromenjen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović

"U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za šta je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", istaknuto je u reagovanju.

Na kraju iz ambasade SAD poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

"Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH", naglašeno je u poruci ambasade SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve