“POŠTOVATI DEJTON”: Ambasada SAD zabrinuta zbog stavova u Deklaraciji SDA

“POŠTOVATI DEJTON”: Ambasada SAD zabrinuta zbog stavova u Deklaraciji SDA

EPA-EFE/JUSTIN LANE


Ambasada Sjedinjenih Americkih Država u BiH oglasila se povodom usvajanja nove programske deklaracije SDA Bakira Izetbegovića, poručivši da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji, za koje kažu da ne pomažu i ne utiču na rešavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

Reč je o stavu SDA da je dugoročni politički cilj te stranke izmena Ustava i stvaranje Republike BiH, što je ipak opisano kao cilj za koji mora postojati konsenzus, prenosi portal Klix.ba.

“Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mesta i ubrzava egzodus građana”, navode iz ambasade i naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromenjen.

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović

“U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za šta je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode”, istaknuto je u reagovanju.

Na kraju iz ambasade SAD poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

“Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH”, naglašeno je u poruci ambasade SAD.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar