Vesti
22.09.2020. 12:00
Tanjug

Potpisana izjava o formiranju zajednickog tima za saradnju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Privredne komore Srbije i Kosova potpisale su danas zajedničku izjavu na osnovu koje će biti formiran zajednički tim za ekonomsku saradnju koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom.

Zajedničkom izjavom, koju su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići u ambasadi SAD u Beogradu, predivđeno je da tim ima kancelariju u Prištini i Beogradu.

Povezane vesti - GRENEL: Ovo nisu reči na papiru, već posao za ljude

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
DFC-a.FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Potpisivanju zajedničke izjave prisustvovali su specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i visoka delegacija DFC-a.

Povezane vesti - BOLER: Beograd i Priština su se odlučili za narod, a ne za politiku

Primarna uloga tima jeste da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama koje su u taj proces uključene, to jest vladama, poslovnoj zajednici, DFC. Exim banci, institucijama SAD i EU.

Takođe, u okviru tima formiraće se sektorske grupe u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora.

Grenel novinarima: Obožavam skepticizam, držite nas za reč

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je danas novinarima, u ambasadi SAD, da "obožava skepticizam", kakav je podrazumevalo pitanje jednog novinara na pres konferenciji - šta je danas uz posredstvo SAD novo potpisano po pitanju saradnje srpske i kosovoske privredne komore, kada već postoji sporazum iz 2013. godine.

"Obožavam skepticizam i treba da budete skeptični, da ovo ne bi ostale samo reči na papiru", rekao je Grenel.

Istakao je da su američka vlada i administracija predsednika Donalda Trampa veoma nestrpljivi po pitanju realizacije onog što je dogovoreno u Vašingtonu.

Držite nas za reč, pručio je Grenel.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je sporazum iz 2013. podrazumevao saradnju između komora po pitanju otkanjanja svakodnevnih barijera u poslovanju, kao što su međusobno priznavanje laboratorijskih testova, kao i fitosanitarinih i veterinarskih sertifikata, te rešavanje problema za poštanske usluge, železnicu i drugo, kao i poveizvanje kompanija.

"Mi smo od 2013. do danas listu dosta dobro ispunili i pomogli biznisu da funkcioniše, pomogli u teškim vremenima da se posao odvija i sklapaju zajedničke kompanije, kao i da se odvija trgovina", istakao je Čadž.

Objašnjava da je danas potpisana zajednička izjava da se napravi tim koji će se baviti podrškom implementaciji onoga što su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

"Da vidimo na koji način privatni sektor može da pomogne realizaciji, da nađemo eksperte i da imamo kompanije koje će biti zjedno sa nama iz oblasti logistike, energetike, IT ... koje mogu da daju doprinos u raznim oblastima", naveo je Čadež.

Poručio je da je sada ostalo da mi obavimo naš deo posla, a to je realizacija projekata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve