POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU Skupština usvojila rebalans budžeta za 2019.

POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU Skupština usvojila rebalans budžeta za 2019.


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2019. kojim je predviđeno da se višak u budžetu od 46,6 milijardi dinara iskoristi za povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto, od. 1.novembra, za jednokratnu pomoć penzionerima od po 5.000 dinara, za pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da će medicinske sestre dobiti najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa takođe 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolstvu imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova asocijalne zaštite i MUP-u.

Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto. Ministar je najavio da je predviđena jednokratna pomoć za penzionere od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1. decembra.

sinisa-mali-oksana-4-710x474

Mali je rekao da se prvi put posle pet godina radi rebalans, i to pozitivan, zbog viška prihoda. Ministar je precizirao da će se u rebalansu naći i izdvajanje za dužnike u švajcarskim francima, navodeći da je 15.734 građana prihvatilo dogovor sa bankama.

Dodao je i da se počinje sa realizacijom investicionog plana i da je apsolutni prioritet izgradnja autopteva. Do kraja godine počeće izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora – Koridor 10 i Koridor 11.

 FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

“Ovaj auto – put će biti dužine 112 km, a u svrhu njegove izgradnje će iz budžeta biti izdvojeno dodatnih 14 milijardi dinara”, rekao je Mali.

Rebalansom budžeta izdvaja se novac i za deonice Preljina – Požega (550 miliona dinara), Obrenovac – Ljig (5 milijardi dinara), Beograd – Sarajevo (1,450 milijardi dinara), Ruma – Šabac – Loznica (500 miliona dinara), kao i za rehabilitaciju puteva (2,5 milijardi dinara dodatnih sredstava).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar