Vesti
02.11.2023. 15:00
Beta

Brankica Janković

Šta je poverenica za zaštitu ravnopravnosti poručila pred izbore

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom predstojećih izbora u Srbiji pozvala sve učesnike izbornog procesa da vode računa da govorom i ponašanjem u javnosti ne doprinose podizanju nepotrebnih tenzija i da poštuju Ustav.

Janković je u pisanoj izjavi rekla da svi političari i političarke, bez obzira na međusobne suprotstavljene stavove i "pojačanu retoriku koja je tokom predizborne kapmanje prisutna", imaju obavezu da poštuju Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije kojima je zabranjen govor mržnje i uvredljivo postupanje prema pojedincu ili grupi na osnovu bilo kog ličnog svojstva.

"Za svaku osudu su pojave kojima smo svedočili u prethodnom periodu od vređanja, omalovažavanja i pretnji, lepljenja plakata sa diskriminatornim kvalifikacijama na račun političara i političarki, etiketiranja neistomišljenika, emitovanja omalovažavajućih spotova na TV sa nacionalnom frekvencijom, zloupotrebe veštačke inteligencije u svrhu diskreditovanja političkih neistomišljenika i napada na stranačku imovinu", ocenila je ona.

Kazala je i da ne treba zaboraviti da se zajednički život nastavlja i nakon održavanja izbora, kao i da je argumentovana kritika dobra i poželjna, i da sučeljavanje mišljenja i dijalog doprinose postizanju konsenzusa o ključnim pitanjima važnim za Srbiju.

"Izjave kojima se dodatno podstiču predrasude i produbljuje netrpeljivost i stigma prema bilo kojoj ranjivoj i marginalizovanoj grupi se ne mogu smatrati slobodom govora i mogu biti naročito opasne i štetne ukoliko dolaze od ličnosti iz političkog i javnog života", ocenila je Janković.

Zato su, prema njenim rečima, izborne kampanje dobar test koliko je svako spreman da pokaže zrelost i preuzme ličnu odgovornost za izgovorenu reč u javnom prostoru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raspisani lokalni izbori! Glasanje 17. decembra
Izbori

Zvanično

01.11.2023. 09:39

Raspisani lokalni izbori! Glasanje 17. decembra

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve