Povratak otpisanog

Povratak otpisanog

EPA/SASA STANKOVIC


“Ovo danas što pokušava da izvede ljude iz krize je trulo i godinama unazad opterećeno aferama. Sva opozicija koja se sada veštački pravi nema snagu. Želimo da pokažemo da ima zdravih snaga u Srbiji. Cilj novoformirane koalicije je da se konačno napravi ozbiljna država i da se mladim i obrazovanim ljudima da šansa.”

Znate li ko je ovo izjavio?

O nekim političarima i državnicima napisane su čitave knjige, naučni radovi, filmovi, dokumentarci, a da i dalje nije sve rečeno i analizirano.

S druge strane, postoje političari, osobe, o kojima njihove biografije, sa posebnim naglaskom na izjave za medije i odnose prema novinarima, izjave na sednicama Vlade, odnos prema budućim, sadašnjim i prošlim koalicionim partnerima, doslednosti i komunikativne sposobnosti – kažu sve.

Možda i više nego što bi oni želeli.

Među takve spada i Velimir Ilić, lider Nove stranke.

Poslednja vest kaže: predstavnici Nove Srbije, Narodnog slobodarskog pokreta i grupe građana Iskreno za Niš predstavili su “Narodni blok”, novu koaliciju za predstojeće izbore u Srbiji.

EPA/SASA STANKOVIC

EPA/SASA STANKOVIC

Pored izjave sa početka teksta, Ilić je dodao da Narodni blok ne interesuje ko će da bojkotuje izbore, a ko ne.

“Kamo sreće da svi hoće da se ujedine i obrišu ovu trulež”, rekao je on.

Povodom najave ulaska u najnoviju izbornu trku, u kojoj Ilić odmah kao po defoltu pominje “ozbiljnu državu”, “mlade”, “šansu”, “ujedinjenje”, ne bi bilo zgoreg podsetiti na biografiju bivšeg ministra, bivšeg poslanika, političara Ilića.

I to bez pozivanja i analize političkih analitičara. Jer zaista, ova biografija govori sama za sebe…

Politička karijera

Svoje prve političke korake Velimir Ilić, nadimka Velja, napravio je 1990. u SPO Vuka Draškovića. Od mesnog odbora brzo je stasao za Skupštinu gde je postao poslanik 1993, a onda i 1996. Iste godine izabran je i za gradonačelnika rodnog Čačaka, što mu je ponovo pošlo za rukom 2000.

EPA/SRDJAN SUKI

EPA/SRDJAN SUKI

Ilić negde krajem 1997. ulazi u sukob sa Vukom Draškovićem, i to, po pisanju tadašnjih medija, upravo zbog Draškovićeve žene Danice o kojoj Velja nije najlepše govorio. On ipak uspeva da se održi na čelu Čačka i to uz pomoć dela odbornika SPO i demokrata Zorana Đinđića, a ubrzo osniva stranku Srbija zajedno. Iz te stranke ga vrlo brzu isključuju.

To ga ipak nije demotivisalo da 1998. osnuje novu stranku, simboličnog naziva Nova Srbija.

Zanimljiva je priča o problemima koje je Ilić imao sa vojskom i socijalistima, tokom NATO bombardovanja. Ilić je zbog prozivanja vojske što se stacionira u gradskim naseljima, optužen da podriva odbrambenu moć zemlje. Zato Ilić beži i 43 dana se skriva u šumi.

“Hvala svima, hvala Bogu, svetoj Trojeručici, mojoj slavi svetom Nikoli, što su me doveli ovde. Nisam mogao da zamislim da će mi zaštitu pružiti u selu Brezovica jer tamo su svi socijalisti”, rekao je na prvom mitingu Saveza za promene, zbog kojeg je i izašao iz šume. Nastavlja tu svoju borbu za Srbiju, a tokom čuvenog Petog oktobra ostaje upisan u “legendu” kao čovek koji je predvodio deo one mase ljudi koji je uspeo da zapali Skupštinu. Ne ulazi u Vladu Zorana Điniđića, već ponovo pobeđuje u Čačku.

EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC/AS

EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC/AS

Ta 2003. za Ilić je bila veoma aktivna, jer je prvo bio kandidat za predsednika Srbije, da bi ipak bio izabran za poslanika u Skupštini i to ni manje ni više nego na listi SPO i Nove Srbije. Već sledeće godine postaje ministar za kapitalne investicije, da bi svoje ministrovanje nastavio i u drugoj Vladi Vojislava Koštunice, ali sada na čelu resora za infrastrukturu, maja 2007.

Tada daje sada već čuvenu izjavu, govoreći o drumskoj mafiji: “…mnogo kradete. Da kraduckate po malo, pa da vas i tolerišem…”.

EPA PHOTO SASA STANKOVIC

EPA PHOTO SASA STANKOVIC

Da li zbog oguglalosti na kraduckanje ili zbog političkih razloga, na funkciji opstaje samo do jula 2008, kada se opet vraća u Skupštinu, kao šef poslaničke grupe NS. Nije dugo prošlo, a Ilić se na velika vrata vratio u Nemanjinu 11, ovoga puta 2012. kao ministar građevinarstva i urbanizma.

“Biću ministar, a šta bih drugo mogao da budem u Vladi”, izjavio je tada za list Press na pitanje koju će funkciju imati u Vladi Ivice Dačića. Da podsetimo, lidera SPS-a.
Tada Ilić opet menja koalicioni dres i na izbore 2014, uz izjavu: “Ja sam profesionalac. Mogu sa svima”, Nova Srbija izlazi sa SNS. Nakon izbora u novom sastavu Vlade Aleksandra Vučića, postaje ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije.
EPA/SRDJAN SUKI

EPA/SRDJAN SUKI

E na toj funkciji najšira srpska javnost pamtiće ga po čuvenom ilustrativnom prikazu mehanizacije koja treba da pomogne ljudima koji do lakata i grla gacaju i gube živote u poplavama.

“Potrebno je vozilo koje transport vrši. Ima onu ruku da prebacuje i potrebno je na onim mestima gde se suši više onih sušača i mašina za izvlačenje vlage”, Sednica Vlade Srbije.

Nego u to vreme, Ilić se u medijima hvalio svojom fleksibilnošću i sposobnošću rada u timu, barem kada je u pitanju Vlada. Ta izjava, negde najviše i podseća na neizostavan odeljak u CV-u – lične sposobnosti.
“Ja sam političar sa velikim iskustvom. Bio sam ministar u mnogim resorima: telekomunikacije, saobraćaj, urbanizam, vodio brigu o Fondu za razvoj, vanrednim situacijama i izgradnji u velikom Ministarstvu za kapitalne inevsticije. Mnogo sam naučio. Treba me iskoristiti. Naravno, svaka vlada ima svoju politiku, kao i svaki premijer. Dosad sam promenio više premijera.”
epa00905448 Leader of New Serbia party (NS) and current Minister for capital investments, Velimir Ilic, gestures as he delivers a speech at the final pre-electional meeting of the Democratic party of Serbia (DSS) and its coalition partner party, New Serbia (NS), in Belgrade, on Wednesday 17 January 2007. EPA/SASA STANKOVIC

EPA/SASA STANKOVIC

Međutim, stvari se bitno menjaju i 2017. godine dolazi do razlaza Velje Ilića i SNS.

“Nemam više šta da tražim sa ekipom lažova i pevaranata. Bio sam korektan i ćutao sam, ali neću dozvoliti da me neko ponižava”, izjavio je tada za Blic lider Nove Srbije, dodavši da SNS nije ispoštovala koalicioni sporazum i da se on “još pre sedam meseci dogovorio sa premijerom i predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem da ga postavi na mesto direktora “Koridora Srbije””

“Već sedam meseci mi govori da će me za sedam dana imenovati za direktora “Koridora” i nikako. A tamo cveta kriminal i korupcija. Eno, bivši direktor pegla račune i malverzacije. Sve lepo piše u izveštaju radne grupe koju je sastavila ministarka Mihajlović”, tvrdio je Ilić.

Već na sledećim predsedničkim izborima Ilić i njegova Nova Srbija javno su podržali Vuka Jeremića iz, kako je izjavio, “razloga državnih i nacionalnih interesa, a ne zarad nekakve tobožnje lične ili pak stranačke koristi”.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / jd

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / jd

Nova godina, nove i aspiracije. Ilić je u aprilu, nakon protesta opozicije u Beogradu, poručio da građani očigledno ne veruju Draganu Đilasu, Bošku Obradoviću i Vuku Jeremiću.

U međuvremenu, Ilić je nekoliko puta najavljivao osnivanje opozicionog bloka desnice, u koji će se uključiti čak i bivši predsednik i lider SNS Tomislav Nikolić, da bi prekjuče zvanično predstavio “Narodni blok”, sa Parovićem i Momirom Stjanović.

A da, tu je vlaška stranka “Most”. Najnoviji detalj u Ilićevoj političkoj biografiji…

Lične sposobnosti

U lične sposobnosti u CV-u Ilić bi mogao da uvrsti fizičke i verbalne napade na novinare, među kojima se posebno ističe incident kada je 2003. šutnuo, psovao i vređao novinara TV Apolo Vladimira Ješića. Pred kamerama.

To ga ipak nije sprečilo da deset godina kasnije izjavi: “Danas nam se deca biju na ulici! Meni bi, kao predsedniku Saveza, bio cilj da ih dovedem u ring da se biju. Onako sportski, pošteno…”

Bivši ministar. Bivši poslanik. Bivši gradonačelnik Čačka. Velimir Velja Ilić opet je u kampanji.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar