Vesti
08.08.2021. 19:26
R.E.

Zagađenje vazduha

Požar u Vinči: Šta udišu u Beogradu?

beograd
Izvor: Shutterstock

Analizom podataka sa automatskih mernih stanica utvrđeno je da je usled istočnog i jugoistočnog vetra oblak koji je nastao kao posledica požara na deponiji Vinča izazvao kratkotrajno zagađenje vazduha na teritoriji Beograda.

Analiza rezultata merenja i informacija sa terena pokazala je da je zagađenje bilo kratkotrajno, navodi Beoeko uz savet građanima da ukoliko osete dim zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom.

Najpre je uočen nagli porast koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM 2,5 na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana 54a, navodi Beoeko, prema čijim podacima je već u 16 sati kvalitet vazduha na tom mestu ocenjen kao prihvatljiv.

Uočen je nagli porast koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 i u Omladinskih brigada 104.

Do 13 sati koncentracija suspendovanih čestitca porasla je višestruko, a od 13 do 14 časova uočen je blagi pad.

Na osnovu tih podataka može se zaključiti da je u Beogradu registrovana pojava epizodnog zagađenja usled širenja oblaka nastalog kao posledica požara na deponiji Vinča, navodi Beoeko.

Informacije o kvalitetu vazduha kao i preporuke za ponašanje posebno osetljivih grupa dostupne su na internet stranici www.beoeko.com

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je Evropa u plamenu i šta nas čeka kad se požari ugase
Policija, 6. 8. 2021.

Goruće pitanje

08.08.2021. 08:31

Zašto je Evropa u plamenu i šta nas čeka kad se požari ugase

Šumski požari koji divljaju ovog leta Evropom, bez obzira na to da li su izazvani prirodno ili ljudskom rukom, pojačani su sušama i ekstremnim vrućinama, piše Dojče vele i dodaje da su ljudi poslednjih decenija naučili da spasavaju živote, ali ne i šume.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve