Vesti
18.05.2020. 22:40
R. E. / Kosovo online

POŽURIVANJE Kurti: Grenel želi sporazum sa Srbijom do septembra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti izjavio je da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel požurivao postizanje "istorijskog sporazuma", manje se fokusirajući na sadržinu teksta, prenosi Koha.

Kurti je tokom video konferencije sa studentima sa Univerziteta Harvard, govorio između istalog, o ulozi američke države u rešavanju problema sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma, prenosi Kosovo online.

Upitan o razlozima zbog koje administracija američkog predsednika Donalda Trampa želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, istakao je da Grenel, kako je naveo, ne želi zlo građanima Kosova, već da zahtev za ubrzavanje sporazuma on vidi kao "istorisijko dostignuće samog Genela".

"Grenel je zatražio brzi sporazum i moj utisak je da nije želeo neko zlo Albancima i Kosovu. Kad nešto želite da uradite brže, onda se povećava pritisak. Njemu se žurilo za postizanje istorijskog sporazuma, fokusirao se manje na sadržinu teksta", rekao je Kurti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema njegovim rečima, Grenel je hteo sporazum kao svoj glavni cilj.

"U oktobru mi je rečeno da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut u septembru", istakao  je Kurti i dodao da se zalaže za dobro pripremljeni dijalog sa SAD i EU kao posrednicima.

Kako je naveo, američki predsednik Donald Tramp nije znao kada je u Helsinkiju sreo svog ruskog kolegu Vladimira Putina da će ojačati ruski uticaj na Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti - Mustafinih pet minuta

"Bila su dva neuspela pokušaja sa državnim udarima, u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a treće na redu je Kosovo ili Bosna. Tramp je zaokupljen osnaživanjem Kine, a Putin pokušava da tu situaciju iskoristi na Zapadnom Balkanu", ocenio je Kurti.

Kurti: Reciprocitet funkcioniše dobro, nastavićemo sa drugim elementima

Kurti je u razgovoru sa albanskim studentima sa Harvarda naveo i da od uspostavljanja mera reciprociteta prema Srbiji, koje su uvedene 1. aprila, proces funkcioniše dobro.

"Pre 1. aprila ukinuli smo takse na sirovine. Od 1. aprila uklonili smo taksu za svu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i počeli sa primenom reciprociteta. Nastavićemo sa drugim elementima, jer mislimo da je reciprocitet solidan princip bilateralnih odnosa", istakao je Kurti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema njegovim rečima, 15. juna će proceniti "šta je bilo dobro, a šta loše".

Naveo je da uvoz nije toliko visok kao nekada, kao i da su usredsređeni na upravljanje pandemijom, ali i na osnaživanje lokalnih proizvođača.

"Srbiji se ne sviđa reciprocitet. I Grenel je takođe bio protiv. Rekao mi je da ukinem takse, i ja sam ukinuo, ali smo im rekli da ćemo uspostaviti reciprocitet. Rekao sam mu da je reciprocitet bila Trampova omiljena reč", poručio je Kurti.

Kako je naveo, reciprocitet ide dobro, uz ocenu da mnogo elemenata reciprociteta nisu još primenili, a jedan se odnosi na diplome.

"Mnogo je Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca koji diplomiraju na Kosovu i ne mogu da se tamo zaposle. Želimo da budemo ravnopravni i za to smo uspostavili reciprocitet", istakao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve