Vesti
24.03.2023. 20:34
Beta

Državna ceremonija

"Pre 24 godine umrlo je međunarodno pravo": Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na državnoj ceremoniji povodom 24. godišnjice početka NATO bombardovanja, da je pre 24 godine "umrlo" savremeno međunarodno pravo i počela NATO agresija na SR Jugoslaviju.

On je u petak, u Somboru, rekao da od tada više ništa u svetu "ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji".

Kazao je da je Srbija "bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome" i da, kako je rekao, bude "slobodna i slobodarska".

"Kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tada su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, poput SSSR-a, a na Srbiju došao red "jer nije htela da ih prati".

Odbacio je navode sa tadašnjih naslovnih strana svetskih časopisa u kojima je pisalo da je NATO bombardovanje Srbije bilo "sukob civilizacije i varvarstva".

Ocenio je da su tada svetski zavničnici davali "nemušta objašnjenja" u kojima su, kako je kazao, govorili da se bore protiv onih koji izazivaju "humanitarnu katastrofu (na Kosovu)", te da "sprečavaju pokušaje genocida".

"Izmislii su sve, kako možete da pokušate da sprečavate pokušaj genocida - ili ga je bilo, ili nije, a nikad niko nije rekao da ga je bilo osim onih Albanaca koji na tome misle da grade karijeru", kazao je on.

Optužio je zvaničnike zemalja koje su bombardovale Srbiju da su tada lagali, te da nisu sprečavali "nikakvu humanitarnu katastrofu već su, kako je kazao, u suverenoj zemlji "naoružavali "pobunjeničke i odmetničke grupe" (na Kosovu i Metohiji).

Prema njegovim rečima, Srbija tad nije "kročila ni pedalj" na teritoriju neke druge države.

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Podsetio je da je 19 država napalo SR Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, te dodao da se "sakupilo 19 najvećih i najmoćnijih i napalo malu, ali slobodarsku zemlju".

"Kidali ste nam delove teritorije, ubili 79 dece, ubijali policajce, ... koji su na svoj zemlji. Odakle vam pravo da ih ubijate", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ponosan srpski duh nisu slomili i to nikada i neće moći da urade.

Kazao je da uprkos svemu, Srbija danas gleda u budućnosti i zato, kako je naglasio "ima mir i čuva mir".

"Ne želimo više nikada da imamo sukobe, bar mi ne želimo nikada više sukobe ni sa Albancima ni sa Hrvatima ni Bošnjcima, a ni sa vama mnogo jakim i moćnim", kazao je on.

Dodao je i da Srbi nisu jedini stradalni narod i da su stradali i Albanci i Hrvati, i drugi, te da je na Srbiji da poštuje njihove žrtve kako bi i oni poštovali njene.

Državna ceremonija počela je pomenom žrtvama koji je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Patrijarh je rekao da je NATO bombardovanje bilo "najnesrazmerniji sukob otkada je sveta i veka".

On je naveo da sada u Evropi, u Ukrajini, traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

"Molimo se da tamo gde se rat vodi, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu kriv", kazao je patrijarh.

Prema njegovi mrečima, Crkva opominje i sebe i druge da je i srpskom narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje.

Svetu je potrebna, kako je kazao, i svest o tome da "mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara",

Patrijarh Porfirije rekao je i da bi neki hteli da "i naš narod ponovo preko reda gurnu u sukobe".

"Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog - Bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međusobne nesporazume, ratove i sukobe", kazao je on.

Naglasio je značaj uloge Crkve u izgradnji mira i poverenja među ljudima.

Skupu je takođe prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da budućnost srpskog naroda vidi u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske i da će to biti učinjeno mirnim putem.

Dodik je rekao da će eventualni pokušaj otimanja imovine Republike Srpske za posledicu imati sednicu entitetskog parlamenta na kojoj će biti doneta odluka o njenoj samostalnosti.

"Neka živi srpski narod i neka živi ideja o ujedinjenju srpskog naroda, bez obzira šta o tome misle oni koji su nas bombardovali, Amerikanci, Britanci i drugi koji su to radili kroz istoriju, nanoseći nam zlo. Hoćemo da se ujedinimo i ujednićemo se na miran način, iako mnogi kažu da nećemo", kazao je Dodik.

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Dodik je naveo da Zapad "mora da shvati da srpski narod čine i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi", i da Srbi zato imaju "obavezu da nikada ne zaborave šta su im radili".

Dodao je da Zapad Srbima "donosi samo zlo" i da "s njihove strane nema ničeg što je dobro".

"EU, za koju smo verovali da je mesto gde treba da idemo, danas nam samo postavlja ultimatume. Mi ne želimo da idemo u Evropu ultimatuma. Ne znamo da li je to njihova nemoć ili rani znak njihove propasti, ali znamo da ne smemo da izgubimo naš suverenitet. Narodna volja srpskog naroda je da Srbi danas imaju dve države, Republiku Srbiju, državu, i Republiku Srpsku, isto tako", kazao je Dodik.

On je pohvalio držanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom pregovora sa Prištinom u Briselu i Ohridu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Bio sam učesnik mnogih teških razgovora, ali ono što je izdržao Aleksandar Vučić, malo bi ko to učinio za srpski narod. Danas svi moraju da se okupe oko našeg predsednika. Nisu u pravu oni u Srbiji koji ga kritikuju, predsednik Vučić je nesumnjivi patriota, on neće izdati", naveo je.

Dodik je pohvalio Vučića i zbog toga što je već godinama 24. marta "okuplja narod da se agresija (NATO-a) ne zaboravi i da se nazove pravim imenom, a ne vojnom operacijom, kao do tada".

"Ne okupljamo se da se sećamo, nego da nikad ne zaboravimo. Što se mene lično tiče, nikad im nećemo ni oprostiti ni zaboraviti, bez obzira na poruke koje nam šalje naša svetost (patrijarh SPC Porfirije), zato što su bili bezdušni i išli do kraja. Nisu hteli samo da nas pobiju, nego i da nas ponize", rekao je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve