Vesti
03.06.2023. 12:32
Beta

Kosovo i Metohija

Kurti: "Pre održavanja izbora na severu Kosova..."

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da pre održavanja novih izbora na severu Kosova odgovorni za nasilje na nedavnim protestima "treba da budu vraćeni u Srbiju" ili uhapšeni na Kosovu.

"Pre vanrednih izbora moramo imati vladavinu prava u zemlji. Nasilni ekstremisti moraju odgovarati pred zakonom i onda će postojati uslovi i fer kampanja za demokratske izbore", rekao je Kurti za amerićku televiziju NBC News a preneli prištinski mediji.
 

Kurti je najavio da će sledeće nedelje razgovarati o tome sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom.

"Sledeće nedelje Lajčak i Eskobar će doći na Kosovo i razgovaraćemo o detaljima. Verujem u vanredne izbore, ali prvo nam je potrebna vladavina prava i fer kampanja pre izbora", rekao je Kurti.

Dodao je da su predstavnici međunarodne zajednice "zabrinuti" jer bi po njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da destabilizuje region.

"Ono što smo uradili bila je naša dužnost. Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje lidera. Ali odjednom se pojavila velika zabrinutost u zapadnom demokratskom svetu jer predsednik Srbije može da destabilizuje ne samo Kosovo, već i region", rekao je kosovski premijer.
 

Odbacio je optužbe Beograda o policijskom nasilju nad učesnicima protesta na severu Kosova. 

"Nema dokaza da je kosovska policija odgovorna za nasilje. Kosovska policija je najprofesionalnija na Balkanu, obučavali su je iz SAD, Velike Britanije i EU. S druge strane, imamo bandite koji su tu da destabilizuju Kosovo", rekao je Kurti.

Dodao je da "Rusija ne želi uspeh Kosova" jer je to po njegovim rečima, uspeh intervencije NATO 1999. godine i demokratskog razvoja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Kurti povodom situacije na Kosovu
Kurti

Intervencija policije

26.05.2023. 18:05

Oglasio se Kurti povodom situacije na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će o događajima na severu Kosova, odnosno o intervenciji Kosovske policije prilikom ulaska novih gradonačelnika u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, govoriti kasnije u toku dana.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve