Vesti
06.08.2019. 15:42
R. E.

PREDIZBORNA OLUJA koja je podelila region...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U početku je delovalo da će svetkovina u Kninu biti ista kao i svake godine. Državna vrhuška, generali, domobrani, malo vojske i red Tompsona. Kad ono, međutim...

"Ovdje na današnji dan prije 24 godine, uz krvave žrtve i nesebično, bezgranično davanje svih naših branitelja, liječnika i medicinskih sestara i svih hrvatskih domoljuba otvorena je nova stranica povijesti hrvatskog naroda - vizija našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske hrvatske i naša zastava i barjak koji se zavijorio na tvrđavi postalo je naša stvarnost", kazala je Grabar-Kitarović koja je potom uspela šokirati čak i svoje pristalice istakavši da je sama bila spremna na žrtvovanje:

"Najradije bih uhvatila pušku i otišla na ratište, ali shvatala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Ništa tu, zapravo, nije čudno. Za one kojima je promaklo, nedeljama unazad hrvatski mediji spekulišu kada će Kolinda objaviti kandidaturu za reizbor. I to se sada i desilo. "Danas sam ovdje kao Predsjednica Republike, vidimo se sljedećih pet godina", poručila je novinarima u Kninu, pred braniteljima, državnim vrhom, gostima iz regiona, građanima. Savršen početak kampanje na Balkanu. I to svega nekoliko minuta nakon što je u zvničnom govoru izjavila da se proslava u Kninu ne organizuje zabog političara.

Predsednički protivkandidat Miroslav Škoro ocenio je da mu je žao što se Dan pobjede politizuje, dok je Zoran Milanović kratko ocenio - Kolinda je fake i prevara. Svako svoju kampanju vodi. Tako je poziv hrvatske predsednice na ujedinjenje svih Hrvata i Hrvatica, po starom receptu Franje Tuđmana, ostao samo mrtvo slovo napisanog govora. Oluja je ovog puta podelila Hrvatsku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Ali i ne samo Hrvatsku. Godišnjica Oluje podelila je čitav region. Bosanskih predstavnika u Kninu nije bilo, verovatno, zbog zavrzlame oko Pelješkog mosta i nedavnog medijskog skandala, kada je prema pisanju "Džeruzalem posta" hrvatska predsednica u Izraelu izjavila da je BiH nestabilna i da je pod kontrolom militantnog islama.

Ona druga "polovina" BiH, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Željka Cvijanović, svoje prisustvo čekirala je na parastosu u Srbiji, gde se tek priprema nešto drugačija izborna kampanja...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Podelila je i Crnu Goru, čije su vlasti i ove godine na proslavu u Knin poslale svog predstavnika. Isto "guranje prsta u oko", pišu srpski mediji, kao i prošle godine. Valjda se iznova očekuje da će se nešto promeniti u crnogorskoj politici, kao da nije bilo novog zakona o slobodi veroispovesti, kao da nije bilo razmene političkih uvreda sa obe strane.

A Crnogorci imaju svoj interes. Reklo bi se, politički legitiman, i ne mnogo emotivan, kako Srbi očekuju. Crna Gora je poslala svog predstavnika na proslavu Oluje u državu Hrvatsku od koje će, između ostalog, sutra zavisiti ulazak te države u EU.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

I to je dovoljno predstavnicima Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije i članovima Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević da kritikuju vlast Mila Đukanovića. I da, sa one druge strane, na južnim obroncima Fruške Gore, drže do svojih interesa. Tako su oni godišnjicu Oluje obeležili na parastosu ispred manastira Krušedol.

"Ponosan sam na to da pozdravite sve srpske političke predstavnike iz Crne Gore koji su večeras ovde sa nama, za razliku od zvanične Crne Gore koja ide na proslavu u Knin", započeo je svoj govor na centralnoj manifestaciji obeležavanja godišnjice "Oluje" predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kampanja je pobedila redarstvenu akciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve