Vesti
06.07.2023. 19:10
R. E.

Nema rušenja

Predlog ruskih arhitekata: Da li će ovako izgledati novi Savski most

Savski most
Izvor: Shutterstock

Icarus, zajednica urbanih aktivista sastavljena od oko tri stotine ruskih arhitekata i dizajnera koji trenutno deluju u Beogradu, ponudila je domaćoj javnosti zanimljivo rešenje problema koji već godinama tišti srpsku prestonicu.

Reč je o Savskom mostu i njegovom očuvanju.

Predloženi koncept, kako je objašnjeno, podrazumeva očuvanje Starog savskog železničkog mosta kao integralnog dela spomen-područja posvećenog žrtvama holokausta, genocida nad Srbima i Romima i zločinima nad protivnicima okupatora tokom Drugog svetskog rata, piše portal gradnja.rs koji je objavio nacrte.

Zamisao je da se čelični luk mosta zajedno sa fragmentima bočnih raspona integriše u kompoziciju reustauriranog kompleksa logora Staro Sajmište duž ose glavnog spomenika.

Most, sačuvan u fragmentima, pretvoriće se u polumost, nedovršenu strukturu veze dve obale koji se prekida iznad reke, u čijoj će se očuvanoj prepoznatljivoj konstrukciji nalaziti stakleni prolaz koji se prelama preko reke.

Kako je predloženo, očuvani paviljoni Starog Sajmišta i njegovog prostranog partera mogu postati domaćini ne samo izložbama, već i tematskim filmskim i pozorišnim festivalima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi most i tunel u Beogradu - gde će se nalaziti, koliko će koštati
1

Gradonačelnik najavio

03.07.2023. 15:09

Novi most i tunel u Beogradu - gde će se nalaziti, koliko će koštati

Predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije "Power China" potpisali su Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine, koji će, kako je procenjeno, koštati oko 150 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve