Vesti
05.01.2024. 11:25
Beta

Zajednička deklaracija

Predsednici Srbije, Bugarske i Mađarske "digli glas za značaj porodice"

kuća, dom, porodica, sigurnost
Izvor: Shutterstock

Predsednici Srbije, Bugarske i Mađarske objavili su zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrednosti.

Kako je navedeno tom deklaracijom su "digli glas za značaj porodice u današnjem svetu".

"Uvereni smo da su porodice temelj našeg društva, izvor naših vrednosti i snaga naših nacija", naveli su u novogodišnjoj deklaraciji Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Katalin Novak.

U deklaraciji objavljenoj prvog dana nove godine na veb stranici predsedništva Mađarske, troje predsednika okupljenih u Mrežu predsednika naklonjenih porodici navode da "porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav i oblikuje karakter i identitet".

"Porodica je i najbolja sredina za odgajanje dece, koja određuju puteve naših naroda i oblikuje budućnost naše planete. Jake porodice garantuju kulturu odgovornosti koja doprinosi održivosti i smanjuje pretnje klimatskih promena", dodaje se u tekstu koji su preneli i bugarski mediji.

Potpisnici deklaracije izrazili su uverenje da "porodice zaslužuju zaštitu, pomoć i priznanje od strane država i društava"  naglasivši da snažno podržavaju "politike koje promovišu dobrobit porodica i jačaju porodičnu koheziju, pružaju podsticajno okruženje za zasnivanje porodice, omogućavaju ženama da se ostvare i kao majke i kao profesionalci, podržavaju one kojima je to potrebno i obezbeđuju sigurnu budućnost za decu".

Uz novogodišnje čestitke i ocenu da je "početak svake godine pravi trenutak da se uči iz prošlosti i planira budućnost, da se obnove optimizam i nada", predsednici Bugarske, Mađarske i Srbije  pozvali su građane svojih zemalja da "i u Novoj godini nastave da neguju porodicu kao najvažniju instituciju" u društvu.

Objavljivanje zajedničke deklaracije inicirala je mađarska predsednica Katlin Novak, kao rezime razgovora vođenih tokom Demografskog samita u Budimpešti u septembru 2023, preneli su bugarski mediji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Evropi ogroman broj porodica je bez dece
žena, kuhinja, deca, porodica

Poražavajući podaci

21.11.2023. 17:05

U Evropi ogroman broj porodica je bez dece

U Evropskoj uniji je u 2022. godini registrovano skoro 200 miliona domaćinstava, a u 24,3 odsto domaćinstava živelo je bar jedno dete, saopštio je Evrostat.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve