Vesti
02.03.2024. 13:31
14:44
R. E.

Pala odluka

Predsedništvo SNS: Novi izbori u Beogradu

1
Izvor: ATAIMAGES

Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučilo je da budu održani novi izbori za skupštinu Beograda.

To znači da će Beograđani izaći ponovo na birališta, gde će birati svoje zastupnike u Skupštini grada, potvrđeno je Tanjugu.

To je bila i očekivana odluka, budući da je neposredno pred početak sastanka predsedništva SNS predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je zamolio izbornu listu oko Srpske napredne stranke da se ide na nove izbore u Beogradu.

"Znam da imaju većinu, ali bolje i izgubiti nego da se desi situacija iz 2008, kada su Demokratska stranka i socijalisti počilili izbornu krađu", rekao je Vučić.

Predsednik privremenog organa grada Beograda i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić potvrdio je da je predsedništvo SNS odlučilo da se ide na nove beogradske izbore, a da će sa kampanjom krenuti već u nedelju.

Šapić je na konferenciji za medije, nakon sednice predsedništva SNS, rekao da će naprednjaci na izbore izaći kao deo jednog velikog pokreta.

"U velikom pokretu, videćemo ko će sve tu biti - svi oni koji smatraju da je politika koju smo mi vodili u proteklom periodu za Beograd, bila politika prosperiteta, napretka grada", naveo je Šapić .

On je dodao da je tim potezom SNS podigla lestvicu i srušila praksu koja je neretko bila sastavni deo srpske političke scene.

"Formiranja većina nikad niko nije dovodio pitanja, upravo ne oni koji su nas dan nakon izbora optužili da ćemo ući u nekakve nelegalne, nelegitimne, nekredibilne radnje. I upravo zbog odgovornosti koju imamo ne samo prema ovom gradu nego i prema ovoj zemlji i specifičnosti momenta u kojima se nalazimo, posebno zbog svih naših problema koje imamo, smatrali smo da jedna odgovorna organizacija koja ima odgovornost ne samo za Beograd, već i za sve građane Srbije", rekao je Šapić.

"Od uvođenja višestranačja nije bilo važnijih izbora od ovih. Iako je reč o lokalnim izborima, ovoga puta glavna tema neće biti infrastruktura i infrastrukturni projekti, već će se odlučivati u kojem pravcu će ići Srbija", istakao je Šapić.

Rekao je "da je bukvalno reč o referendumskim izborima" jer se "bira između onih koji brane Srbiju, i onih koji su spremni da najznačajnija nacionalna pitanja reše u jednom minutu".

Konstitutivna sednica Skupštine grada trebalo je da se održi juče, nakon što je odložena 19. januara, ali je opet pomerena zbog nedostatka kvoruma. 

Gradska skupština broji 110 odbornika a SNS i Socijalistička partija Srbije nakon izbora održanih u decembru ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva za formiranje vlasti.

Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" ima 43 odbornika, a koalicija "NADA", koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) sedam.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve