Vesti
29.11.2021. 18:50
Tanjug

Izbori u Srbiji

Predstavnici opozicije ipak dobili predstavnike u RIK-u

skupština
Izvor: Shutterstock

Poslanici su usvojili predlog da se u Republičkoj izbornoj komisiji nađe dodatnih 12 članova - šest članova i šest zamenika iz opozicionih stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale izbore, bilo da nisu prešle census od tri odsto.

Poslanici su time jednoglasno usvojili predlog predsednika parlamenta Ivice Dačića koji je, kako je rekao, deo dogovora međustranačkog dijaloga.

Imenovani članovi i njihovi zamenici su iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proceš.

Za članove su izabrani diplomirani pravnici Vladimir Matić, Srđan Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a za njihove zamenike Gordana Radić, Srđan Sandić, Marica Bursać, Zorica Simeunović, Goran Mihajlović i Boris Butulija.

U Domu Narodne skupštine u podne je počela sednica na kojoj je pred poslanicima Predlog Odluke o dopunama odluke o prestanku funkcije i imenovanju članova u RIK, a koji je po hitnom postupku predložio predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Dačić je nagalsio da je za utorak sazvao novu sednicu posvećenu ustavnim amandmanima.

Sednica je počela pozivom Dačića da minutom ćutanja bude odata pošta preminulom poslaniku Socijalističke partije Srbije Milutinu Mronjiću (79).

Predsednik parlamenta rekao je da je sastav RIK-a biti isti i za izbore i za referendum.

“Moj predlog praktično je deo dogovora u međustranačkom dijalogu, kako bi se omogućilo da van redovnog i standardnog sastava RIK-a u slučaju predstojećih izbora, a samim tim i uključujući i referendum koji nas čeka o ustavnim promenama ukoliko bismo usvojil predlog ustavnih amandmana, da se predloži šest članova i šest zamenika iz redova opozicionih stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale izbore, bilo da nisu prešle census od tri odsto”, rekao je Dačcić.

Prethodno je svih 172 poslanika jednoglasno glasalo za prestanak funkcije i imenovanje članova RIK.

Pred poslanicima je bio i predlog Aleksandra Martinovića, koji je predložio pravnike - Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Izbor članova RIK-a prema oceni poslanika pokazatelj su demokratije a kako je rekao poslanik socijalista Ðorjde Miličević “odraz odgovornosti, ozbiljnosti i posvećenosti većine u parlamentu, vladajuće koalicije u implementaciji dogovora međustranačkog dijaloga koji se vodio na dva koloseka”.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Da vodim SNS na izbore, a onda je vreme za druge, mlađe"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

27.11.2021. 20:54

"Da vodim SNS na izbore, a onda je vreme za druge, mlađe"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je, na današnjoj skupštini SNS, prihvatio, da pomogne stranci, da je vodi na sledeće izbore, a onda je, kaže, vreme za neke druge, mlađe ljude.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
24°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve