Vesti
28.03.2023. 17:24
Beta

Nastavak dijaloga

Poznato kada će se u Briselu sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine

Brisel
Izvor: Shutterstock

Dijalog Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće nastavljen u utorak, 4. aprila u Briselu, prenosi televizija N1.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, doći će u Brisel kako bi napravili prve korake ka implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se lideri dve strane saglasili 27. februara.

Sastanak Petkovića i Bisljimija biće prvi susret u okviru dijaloga pod okriljem EU otkako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti 18. marta u Ohridu postigli dogovor o Implementacionom aneksu tog sporazuma.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je juče agenciji Beta da su Beograd i Priština "ugovorno obavezani" da sprovedu dogovor iz Ohrida, odnosno Implementacioni aneks, i da "napuštaju put ka Evropskoj uniji" ako to ne učine.

Stano je naveo da je šef evropske diplomatije Žozep Borel "veoma jasno stavio do znanja da je sporazum iz Ohrida utanačen, da mora biti sproveden, i da nema prostora za biranje šta se hoće, a šta neće".

Posle sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu u Beogradu, Vučić je rekao da Srbija teži članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, i da će "implementirati sve što je dogovoreno" u dijalogu sa Prištinom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Stav države po pitanju Kosova ostaje isti"
Kosovo

Predsednica Grčke

27.03.2023. 09:28

"Stav države po pitanju Kosova ostaje isti"

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve