Vesti
12.11.2019. 13:37
R. E.

PREKINUO IH TRAMP Vučić Makronu: Srbiji da se kaže šta da očekuje od EU integracija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovorao o budućnosti Evrope i o tome šta u tom pogledu Srbija može da očekuje. On je sinoć novinarima u Parizu preneo da je na sastanku sa Makronom rekao da ne dobija odgovor na pitanje da li EU može da garantuje Srbiji da će, ako reši problem Kosova i druge probleme, ući u EU 2025. godine.

Razgovor sa šefom francuske države Vučić je ocenio kao "srdačan, dobar, otvoren i prijateljski", objasnivši da se prvi deo razgovora odnosio na budućnost Evrope i na ono šta Srbija može da očekuje.

"Reč koju sam koristio u tome je bila "jasnoća". Šta možemo da očekujemo i šta je ono čemu da se nadamo u budućnosti. U drugom delu razgovora bio je reči o regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, "malom Šengenu". Molio sam Makrona za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti jer se zasniva na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je na sastanku predstavio i podatak Svetske banke prema kojem bi, ako bi u inicijativi imali Zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi.

Treći deo razgovora bio je posvećen odnosu sa Prištinom.

"Evropa će da čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša da se pronadje kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsednik Makron veruje u sve ono o čemu smo govorili u Beogradu, o neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja i mislim da će po tom pitanju gledati da pomogne", rekao je predsednik Srbije.

To su bile tri ključne teme razgovora, naveo je srpski predsednik, ističući i da Srbija nema problem sa otvorenošću predsednika Francuske.

"Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo...", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je na večeri koju je Makron pripredio za učesnike Pariskog foruma iskoristio priliku da za sat i po ili dva obavi razgovore sa mnogo ljudi iz razlictih delova sveta. Kako je rekao predsednik Srbije, o zaključima razgovora sa Makronom ne može da govori, ali je ocenio da francuski predsednika odlično razume situaciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Nastavili bismo još da pričamo da nije zvao Tramp", rekao je Vučić, koji je na zvaničnom Instagram nalogu uz fotografiju sa Makronom, napisao da su predsednici dve zemlje pili armanjak iz 1914. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve