Vesti
19.03.2024. 16:50
R.E.

In memoriam

Preminuo akademik Vladimir Stevanović

Sveća
Izvor: Shutterstock

Redovni član SANU Vladimir Stevanović preminuo je 19. marta 2024. godine, u Beogradu, u 77. godini. Bio je jedan od naših najistaknutijih biologa, botaničara, ekologa i biogeografa.

Diplomirao je  biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine.  Doktorsku disertaciju  "Ekologija, fitocenologija i floristička struktura stepske vegetacije Fruške Gore"  odbranio je 1986. godine.

Na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1999. godine. Od 1989. godine  bio je šef Кatedre  za ekologiju i geografiju biljaka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bio je  i rukovodilac smera Ekologija biljaka i Ekologija zaštite i unapređenja životne sredine na istom fakultetu.

AKADEMIK-VLADIMIR-STEVANOVIC SANU
Izvor: SANU

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je ekologiju i geografiju biljaka, floristiku, ekologiju vegatacije, kao i zaštitu biodiverziteta. Njegova bogata naučna bibliografija broji preko 223 bibliografske jedinice u domaćim i stranim časopisima, u okviru kojih se nalaze  tri monografije, među kojima se izdvaja "Biodiverzitet Jugoslavije sa pregledom vrsta od međunarodnog značaja" (u koautorstvu sa Vojislavom Vasićem),  zatim  šest poglavlja u međunarodnim monografijama i 19 poglavlja u domaćim monografijama, kao i preko 150 stručnih radova.

Za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU izabran je 2006,  a za redovnog člana 2012. godine.

Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju srpske i svetske nauke, a svojom stručnošću i zalaganjem mnogo je doprinosio radu Akademije.

 Njagov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Dragoljub Crnčević Crnke
Sveća

Point Blank

17.03.2024. 09:51

Preminuo Dragoljub Crnčević Crnke

Dragoljub Crnčević Crnke, frontmen, pevač i gitarista, jednog od naših najboljih bluz bendova Point Blank, preminuo je posle duge i teške bolesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve