Vesti
11.03.2024. 16:07
R.E.

U 53. godini

Preminuo episkop moravički Antonije

Sveća
Izvor: Shutterstock

Vikar patrijarha srpskog i starešina podvorja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Moskvi episkop moravički Antonije preminuo je u 53. godini, saopštila je informativna služba SPC.

Episokop Antonije Pantelić rođen je u Valjevu 23. jula 1970. godine, zamonašio se u manastiru Krka, čin jerođakona dobio je u manastiru Žiča, a nakon završenih studija u Moskvi postavljen je za sinđela u manastiru Studenica.

Služio je u Foči, Sarajevu, za starešinu Podvorja SPC u Moskvi postavljen je 2002. godine, a 2006. godine izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom Episkop moravički.

Episkop Antonije predavao je na Ruskom pravoslavnom institutu "Sveti Jovan Bogoslov" u Moskvi od 2003. godine, gde je do izbora u zvanje dekana 2018. godine bio i upravnik Katedre za liturgijsko bogoslovlje, a 2018. godine postavljen je za dekana Filozofsko-bogoslovskog fakulteta Moskovskog pravoslavnog univerziteta u Moskvi.

Zvanje magistra teologije stekao je na Ruskom pravoslavnom institutu Svetog Jovana Bogoslova u Moskvi odbranivši magistarski rad o temi "Bogoslužebene tradicije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Nosilac je visokih crkvenih i državnih odlikovanja.

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve