Vesti
05.12.2021. 15:58
R.E.

U devedesetoj godini

Preminuo Petar Volk

Sveća
Izvor: Shutterstock

Pozorišni i filmski kritičar dr Petar Volk preminuo je juče posle moždanog udara u 90-oj godini, saopštila je njegova porodica.

Autor je više od 60 knjiga iz oblasti filma i teatra.

Volk je bio prvi direktor FEST-a, direktor Pulskog filmskog festivala, takođe bio je na čelu Jugoslavija filma, zatim direktor pozorišnog muzeja Srbije, gde je pokrenuo ediciju časopisa Teatron i objavio ključne knjige o velikim glumcima srpskog teatra kao što su bili Raša Plaović, Žanka Stokić, Pera Dopbrinović.

Volk je bio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kada su po prvi put na njegovu inicijativu došli strani reditelji u ovu kuću, imena poput Hestingsa iz Amerike, Zafirelija iz Italije, Tavstanogova iz Rusije.

Predavao je kao redovni profesor predmet "Istorija filma" na Fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, gde je bio i šef katedre za Istoriju i teoriju, a bio je i predsednik upravnog odbora Instituta za film.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dobričin prsten" posthumno Milanu Gutoviću
Milan gutović

Za životno delo

02.11.2021. 20:40

"Dobričin prsten" posthumno Milanu Gutoviću

Nagrada "Dobričin prsten", ugledno glumačko priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo, posthumno je pripala istaknutom dramskom umetniku Milanu Lanetu Gutoviću (1946-2021), saznaje Tanjug u Udruženju dramskih umetnika Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve