Vesti
05.04.2019. 12:01
Tamara Marković Subota

PRESUDA ZA UBISTVO ĆURUVIJE Osuđeni na 100 godina robije!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši pripadnici DB proglašeni su krivim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji je usmrćen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina robije! Marković i Radonjić su osuðeni na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na 20 godina robije.
Izricanje presude zakazano je za 10.00 časova u Specijalnom sudu u Beogradu. Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije biće prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji.

10.25 - Optužena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti kriva su za ubistvo novinara, odlučio je sud. U toku je čitanje presude, a na kraju će predsednik sudskog veća saopštiti na koje kazne su osuđeni.

9.53 - Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije u pratnji policijskog obezbeđenja stigli su u Specijalni sud gde će im danas biti izrečena prvostepena presuda. Oni su sprovedeni pod velikim merama obazbeđenja. Ulice oko suda su blokirane.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je nedavno sudskom veću Specijalnog suda da dosudi maksimalne kazne od 40 godina zatvora za četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su bivši načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu. Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.
Suđenje je počelo 1. juna 2015. i kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen iz niskih pobuda po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti jer ih je javno kritikovao. Zamenik tužioca Milenko Mandić u završnoj reči nazvao je smrt Ćuruvije "mučeničkom", navodeći da je ubijen u borbi za bolju budućnost i obnovu demokratije, ali i zbog svoje istinoljubivosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve