Vesti
09.12.2021. 17:02
R.E.

E-novčanik

Preuzmite aplikaciju za čuvanje EU digitalnih sertifikata

Kovid propusnice
Izvor: Shutterstock

Građanima Srbije od sada je dostupna mobilna aplikacija "Moj EU DZS" za čuvanje Digitalnih zelenih sertifikata koji su EU kompatibilni, saopšteno je iz Kancelarije za IT i e-upravu.

Mobilna aplikacija omogućava čuvanje novih EU QR kodova i služi građanima kao e-novčanik, odnosno svaki građanin može svoje sertifikate da skenira, da ih na taj način nosi u svom mobilnom telefonu i pokazuje bilo gde da se kreće širom EU ili zemljama koje se nalaze u ovom sistemu, bilo u muzejima, restoranima, kafićima ili drugim zatvorenim prostorima.

EU Digitalne zelene sertifikate, mogu da preuzmu svi registrovani korisnici Portala eUprava koji su u Srbiji vakcinisani, koji su radili PCR test u poslednja 72 sata ili antigenski u poslednjih 48 sati ili preležali kovid u poslednjih šest meseci.

U Digitalnom zelenom sertifikatu koji je EU kompatibilan, pokazivaće se sve vakcine dostupne u Srbiji.

Od zemlje članice EU zavisi kako će koju vakcinu tumačiti i priznavati.

Postoji preporuka Evropske agencije za lekove, ali praksa je da svaka zemlja sama odlučuje koje vakcine prihvata, te iz Kancelarije savetuju građane da se pre putovanja informišu na zvaničnim sajtovima zemlje u koje putuju ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Iz Kancelarije podsećaju da građani koji nemaju nalog na Portalu eUprava, svoj Digitalni zeleni sertifikat koji je EU kompatibilan mogu da preuzmu i na više od 700 šaltera Pošte Srbije .

Građani koji koriste android telefon, aplikaciju "Moj EU DZS" mogu preuzeti na Google play prodavnici. Takođe, aplikacija je dostupna i iOS korisnicima na App Store-u pod istim nazivom "Moj EU DZS".

Korisnici "Huavej" uređaja aplikaciju mogu preuzeti pod istim nazivom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kovid propusnice pomogle u oporavku turizma
Kovid propusnice

Evropska unija

29.11.2021. 20:20

Kovid propusnice pomogle u oporavku turizma

Široka upotreba kovid propusnica i vakcina pomogla je u oporavku turizma mnogo brže u zemljama Evropske unije nego u ostalim delovima sveta u trećem kvartalu 2021. godine, navodi se u današnjem izveštaju Ujedinjenih nacija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve