Vesti
18.05.2023. 14:50
R. E.

Ko spada i koliko plaća

Šapić objasnio sve o povlašćenim kategorijama u gradskom prevozu

1
Izvor: Shutterstock

Novi sistem naplate gradskog prevoza "Beograd plus" je krenuo, ali još postoje nedoumice oko nekih stvari. Gradonačelnik Aleksandar Šapić otklonio je onu koja se tiče povlašćenih kategorija.

Naveo je da cena mesečne karte za povlašćene kategorije za sve zone grada iznosi 1.000 dinara, dok su godišnje karte, za te kategorije, takođe za sve zone grada, 11.000 dinara. 

Špaić je rekao da povlašćene kategorije ostaju u istom statusu u kojem su bile, samo su i one dobile višestruka pojeftinjenja svojih karata za prevoz u odnosu na prethodni period.

"Sve što sam ranije govorio nije se promenilo, ali vidim da u ova dva dana dolazi do plasiranja lažnih informacija, pa bih zato da ponovim još jednom i da pojasnim – svih 13 povlašćenih kategorija koje su plaćale prevoz po povlašćenoj ceni u starom sistemu ostaju i u novom sistemu naplate karata javnog prevoza Beograd plus. U starom sistemu raspon cene povlašćenih mesečnih karata bio je od 1.100 dinara do 2.500 dinara. Po novom cenovniku javnog prevoza svih 13 kategorija koje su ostale iste, pod istim uslovima dokazuju da pripadaju određenoj kategoriji i cena za sve kategorije linearno je spuštena na 1.000 dinara. Dakle, mesečna karta za sve povlašćene kategorije iznosi 1.000 dinara", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Beograda.

Pojašnjeno je i kako da ostvare svoja prava.

"Da bi kupila kartu, potrebno je da povlašćena lica odu do jedne od 10 poslovnica za prodaju karata i da sa istim dokumentima kao i ranije dokažu svoj status i zatim kupe mesečnu kartu od 1.000 dinara. Pored mesečne karte, novina je da povlašćena lica na isti način u poslovnicama mogu da kupe i godišnju kartu", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Šapića.

1
Izvor: Foto: Beoinfo

A ko spada u kategoriju povlašćenih lica?

Uslugu prevoza sa naknadom sa popustom ostvaruju korisnici koji imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, i to:

  • studenti visokoškolskih ustanova do navršenih 26 godina života
  • studenti doktorskih studija i studenti fakulteta čije osnovne ili integrisane akademske studije traju šest školskih godina, do navršenih 28 godina života
  • ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40 odsto invalidnosti
  • civilni invalidi rata sa 20-40 odsto telesnog oštećenja
  • trajno nesposobna lica za rad i privređivanje
  • dijalizirana lica, lica sa lakom duševnom zaostalošću
  • korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć i njegovi članovi domaćinstva koji su obuhvaćeni rešenjem o priznavanju prava, pod uslovom da ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu
  • korisnici starosne/prevremene starosne ili invalidske penzije
  • korisnici porodične penzije; nezaposlena lica koja su na evidenciji kod organizacije nadležne za poslove zapošljavanja na teritoriji grada Beograda
  • izbegla i interno raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji grada Beograda i samostalni umetnici.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve