Vesti
27.03.2024. 18:22
Beta

Pariz

Prihvaćena preporuka o članstvu Kosova u Savet Evrope, oglasio se Dačić

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja u Parizu usvojio je izveštaj Dore Bakojani koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope.

Za izveštaj je glasao 41 član Komiteta, četiri su bila protiv, i jedan uzdržan.

Sledeći korak je glasanje PSSE o kandidaturi Kosova, sredinom aprila, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina.

Ako PSSE usvoji zahtev, konačnu reč daće Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja.

Kosovski zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti napisao je na Facebooku da je Kosovo "uspešno prošlo glasanje" u Komitetu PSSE za politička pitanja.

"Mišljenje izvestiteljke Bakojani je prihvaćeno u Komitetu PSSE za politička pitanja. To mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak je i u tački 11 jasno navedeno da se obaveze moraju adresirati nakon ulaska", naveo je Ahmeti.

Dodao je da su svi predlozi za postavljanje novih preduslova odbijeni od većine članova Odbora, da to ukazuje da bi Kosovo trebalo da postane član Saveta Evrope u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

"Dalje, Mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o Kosovu i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo bude pozvano kao država, prema članu 4 Statuta Saveta Evrope, a ne prema članu 5", naveo je Ahmeti.

Ahmeti je ukazao da će članstvo Kosova u Savetu Evrope imati izuzetan uticaj na unapređenje i zaštitu prava svih zajednica koje žive na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "sramotna i skandalozna" odluka PSSE da prihvati preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope, navodeći da predstavlja "dokaz kraja međunarodnog prava".

"Odluka Političkog komiteta PSSE o preporuci za prijem takozvanog Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna. Ona ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dodao je da ta odluka "ugrožava i narušava" teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da predstavlja "još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve