Vesti
18.09.2020. 14:40
Tanjug

Prijava povratnika iz inostranstva 24 sata od ulaska u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građani Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocene na Kovid 19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

Takođe, povratnici iz inostranstva to treba da urade i deseti dan nakon povratka u Srbiju.

Ukoliko test samoprocene pokaže simptome koji ukazuju na korona virus postoji mogućnost da se odmah zakaže pregled u kovid ambulanti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Kisić Tepavčević je naglasila da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili evidentira ko je otišao van zemlje.

''Postoji zakonska osnova za određene kaznene mere, ali to nije cilj. Nadamo se da će se građani ponašati odgovorno i savesno kao u prethodnom periodu kada smo uspeli da smirimo epidemijski tok'', kazala je Kisić Tepavčević.

Povezane vesti - KON: Ko se bahato ponaša, ne može da izbegne ono što piše u zakonu

Kako kaže, cilj je da se građanima koji su se vratili iz inostranstva ukaže da imaju veći stepen predostrožnosti u narednom periodu i gde i kome mogu da se obrate ako se pojave simptomi respiratorne infekcije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Kisić Tepavčević je kazala da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija i sa mnogo manjom učestalosti obolevanja od korona virusa nego u većini zemalja, ali upozorava da to može da se vrlo brzo promeni i da ne treba da se opuštamo.

Povezane vesti – Šta podrazumeva pojačan nadzor povratnika iz inostranstva

Podsetila je da je Republički krizni štab apelovao na građane Srbije da se vrate iz područja u kojima raste broj zaraženih korona virusom.

''Niko ne može da zabrani nekom da putuje, ali ako se kaže da je 20 puta veća verovatnoća da se oboli u Crnoj Gori nego u Srbiji ili pet puta veća na području Hrvatske, želeli smo da građani imaju sve informacije i da sagledaju rizik za sebe i svoju porodicu'', navela je Kisić Tepavčević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve