PRIŠTINA: CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

PRIŠTINA: CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste


Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste, javlja RTS.

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste. Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova CIK, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Goran Rakić FOTO TANJUG/ BOKI/ bk

Goran Rakić FOTO TANJUG/ BOKI

Članovi izborne komisije iz “Samoopredeljenja” traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni ustavni sud. Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu, o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

marko đurić obraćanje, Foto: Printscreen youtube

Povodom odluke CIK oglasio se direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji ističe da sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu KiM predstavlja čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava.

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar