Vesti
22.05.2019. 18:01
Gazeta Express

PRIŠTINA PRETI TIRANI: Uvešćemo vam takse od 100 odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka tvrdi da je Priština najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, do ovakvog razvoja događaja došlo je na juče održanom sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu, pa je umesto dogovora došlo maltene do ultimatuma pod pretnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu, 21. novembra prošle godine.

Jaka objašnjava da se albanska vlada površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je  Kosovo navodno izgubilo strpljenje.

"Ako Albanija ne ukloni izvozne prepreke za brašno, pivo i krompir u naredna dva meseca, kosovska vlada će primeniti reciprocitet u trgovinskim odnosima s Albanijom, najavljujući 100-procentni porez na albanske proizvode", kazao je Jaka.

Podsetio je da su se privremene prištinske institucije obavezale da će ukloniti sve prepreke na uvoz iz Albanije, ali da albanska vlada nije ispunila svoje obaveze prema Prištini.

Navodi se da je Albanija na drugom mestu, iza Srbije po, kako se navodi, trgovinskim ograničenjima prema Prištini.

Trgovinski odnosi između Albanije i Kosova su evoluirali, ali u korist Albanije, piše Ekspres i dodaje da je prema podacima INSTAT-a Priština rangirana kao druga po veličini izvozna destinacija u Albaniju, posle Italije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve