PRIŠTINA SLEDI PODGORICU: Pandorina ili đavolja rabota

PRIŠTINA SLEDI PODGORICU: Pandorina ili đavolja rabota


Pandora je, prema legendi, kutiju u kojoj se sva zla ovog sveta nalaze otvorila iz znatiželje. Klupko koje se odmotalo usvajanjem Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori nije započeto iz znatiželje, već iz interesa, koji se mogu na različite načine tumačiti zavisno od perspektive iz koje se posmatraju. Ali efekti se, nažalost, moraju posmatrati i kroz stvaranje presedana koji će ukoliko se prelije i posluži kao motiv ili argumentacija za slične akte na teritoriji Kosova i Metohije, jedino onda može tumačiti kao ugrožavanje vitalnih interesa Republike Srbije.

Neuvažavanje istorijskih i geopolitičkih realnosti da se zemlje jugozapadnog Balkana usled mešanja i prelivanja stanovništva, nacija i konfesija uvek moraju posmatrati kao sistem koliko-toliko spojenih sudova, dovelo nas je u situaciju da je postao mogući scenario u kome će Srpska pravoslavna crkva ostati bez hramova u svim zemljama Balkana osim Srbije, iako skoro dva miliona vernika koji joj pripadaju živi u zemljama okruženja.

Mogućnost ovakvog razvoja događaja nagovestio je sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u izjavi pred kraj prošle godine: “Ne mogu da znam, ne želim da budem ptica zloslutnica i nadam se da neće slediti ovaj primer i da neće pokušati da nas ubede da Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Zočište ili bilo koja naša svetinja pripada albanskom kulturnom nasleđu”.

Da li Priština može da usvoji sličan zakon kao i Crna Gora, koliko imovine ima SPC na Kosovu i da li je pravno moguće oduzimanje sakralnih objekata i zemljišta srpskoj crkvi na KiM, istražujemo u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

01

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar