Vesti
07.08.2019. 12:00
Tanjug

PRIŠTINA ZABRANILA SRPSKE PASOŠE: Srbi sa decom zaustavljani i vraćani sa prelaza

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije.

Zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i bez uobičajene procedure obaveštavanja javnosti.

Mera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko KiM putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

Pročitajte još: Bolton dolazi na Balkan, ako Priština povuče takse

U policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Nekoliko građana koji su koristili prelaz Merdare javili su se redakciji RTK2 da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilikom kontrole dokumenata putnika policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane Policijskih uprava gradova u Srbiji.

Prema rečima ljudi koji su želeli da ostanu anonimni, na prelazu su im policijski službenici saopštili "da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom za decu".

Na pitanje RTK2 upućeno Kosovskoj policiji da li je ova informacija tačna, Kosovska policija je odgovorila:

"Kada se radi o slobodi kretanja, prelasku preko granice između Republike Kosovo i Republike Srbije, to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor", navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, rekao je Tanjugu da nije upoznat sa odlukom da se sa srpskim pasošima ne može ući na Kosovo.

Briselskim sporazumom o slobodi kretanja koji se nalazi i na zvaničnoj stranici Kancelarije za KIM predviđeno je sledeće:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodlјivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice, administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim "ulaznim/izlaznim" dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlјu.Priština samo traži način da maltretira građane

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve